Landkaart  

Namibië!

Namibië >

Flash map.
Provincies in "Namibië": Centraal Namibië - Namib Desert - Noord-Namibië - Noord-Oost Namibië - Noord-West Namibië - Zuid-Namibië

Alles over

Namibië!Waarom Namibië?
Dieper rood dan het rood van de duinen in de Sossusvlei is misschien op de wereld wel niet te vinden. Een tocht door dit nationale park is een absoluut hoogtepunt van elke reis. Namibië is een land met ongelofelijk weidse vlaktes, afwisselende woestijnlandschappen en intrigerende culturen.

Namibië is uitstekend per huurauto te verkennen. Hoewel de wegen grotendeels uit gravelwegen bestaan kunt u in de meeste jaargetijden uitstekend met een gewone auto uw reis maken. De staat van de meeste gravelwegen is namelijk zeer goed, al is het wel aan te raden altijd waakzaam te blijven. Verder is Namibië natuurlijk een land waar u bij uitstek met een 4x4 goed kunt rijden.

Ook het huren van auto’s is veilig en vertrouwd. Bij de meeste maatschappijen is het mogelijk de auto volledig of bijna volledig te verzekeren. Dit betekent dat u niet voor onverwachte (onaangename) verrassingen komt te staan. Het is wel verstandig vooraf na te vragen of u met de auto op gravelwegen mag rijden. Dat verschilt van maatschappij tot maatschappij. Let ook goed op de eigen risico voorwaarden en lees goed na of in de door u gekozen prijsklasse de auto volledig is verzekerd of toch nog een (klein) eigen risico bevat. De kleine lettertjes zijn hier van belang.

Landkaarten en wegenkaarten zijn er in diverse soorten en maten. De ANWB verkoopt enkele kaarten. Webshop www.opdiestoep.nl biedt een scala aan wegenkaartboekjes, detailkaarten en landkaarten.

Openbaar vervoer
Het openbare vervoer is Namibië daarentegen minder goed geregeld. Er is wel een goed netwerk aan binnenlandse vluchten, maar bus- en treinverbindingen zijn er overwegend alleen tussen de grote steden. Ook taxibedrijven zijn dun bezaaid.

Regel zelf uw reis
Deze website biedt u zeer veel diepgaande informatie over Namibië. U vindt er achtergrondinformatie over de provincies, streken en plaatsen maar ook accommodaties, excursiemogelijkheden en restaurants. Boekingen bij een accommodatie of excursie kunt u zelf rechtstreeks maken door een e-mail te sturen naar de accommodatie van uw keuze. Indien u liever niet zelf boekt, kunt u Gemsbok Reizen www.gemsbok.nl of een andere touroperator vragen dit voor u te doen.

Reizen naar Namibië
Er zijn enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Namibië vliegen. Air Namibië heeft dagelijks een vlucht naar Windhoek, ofwel vanaf Frankfurt ofwel vanaf London Gatwick. De Duitse maatschappij Air Berlin heeft Windhoek ook als bestemming, in de meeste seizoenen gaat het om 1 vlucht per week.

Alle andere vluchten gaan via Johannesburg of Kaapstad in Zuid-Afrika of eventueel Vic Falls of Livingstone in Zimbabwe/ Zambia. Naar Johannesburg vliegen zeer veel maatschappijen. U kunt daarna met South African Airways, Air Namibië of Comair doorvliegen naar Windhoek.

Klimaat
Namibië heeft een woestijnklimaat met zomerregens. Dat wil zeggen dat het er overwegend zeer warm is. In de wintermaanden tussen juni en augustus is het overdag prettig met temperaturen tussen de 20 en 30 graden (al kunt u in de Sossusvlei makkelijk een dag van 37 graden treffen!). De nachten zijn echter koud - soms zelf beneden het vriespunt.

In de zomermaanden vanaf november tot en met maart is het zeer warm en vanaf december ontstaat de kans op regen. In sommige streken regent het heel weinig terwijl in een goed jaar de altijd droge rivieren ineens vol staan en Namibië verandert in een groen land. Dit maakt u alleen mee in januari/februari. Als u in deze maanden reist is het wel aan te raden u ter plaatse goed te vergewissen van de conditie op de wegen. Omdat de wegen overwegend van gravel zijn, kan dat moeilijke reisomstandigheden met zich mee brengen.

Omdat Namibië een woestijnland is, valt er gemiddeld tussen de 50 en 450 mm per jaar. In het noorden van Namibië, aan de grens met Angola en in de Caprivi is de situatie echter anders. Het regenseizoen zorgt hier voor minimaal 650 mm per jaar. De Caprivi vormt het stroombekken van de Okavango Delta. De natuur is hier groener, de luchtvochtigheid hoger en dat geldt ook voor de kans op malaria.

Gezondheid
Het grootste deel van Namibië is malariavrij, maar voor het noorden gelden (soms in bepaalde maanden) uitzonderingen hierop en zult u inderdaad malariaprofilax moeten slikken. Verder is een DTP inenting verplicht en wordt hepatitis aanbevolen. Overlegt u voor uw reis met de GGD of Travelclinic.

Geld
De geldeenheid van Namibië is de Namibische Dollar die gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Beide zijn evenveel waard waarbij er toch een groot verschil is: in Namibië kunt u met Zuid-Afrikaanse randen betalen. In Zuid-Afrika kunt u evenwel niet met Namibische Dollars betalen. Geldautomaten vindt u alleen in grotere plaatsen; zorgt u ervoor dat u daar ook daadwerkelijk geld pint. Deze automaten accepteren normaliter alle type kaarten.Soms is een supermarkt in een klein dorp uitgerust met een speciaal type geldautomaat waarbij het geld via de kassa van de supermarkt wordt uitbetaald. Meestal accepteren deze automaten alleen locale kaarten en in sommige gevallen ook visa-kaarten.

Op veel plaatsen worden creditcards geaccepteerd, maar het is verstandig om daar niet al te vast op te rekenen. Bij benzinestations moet u ook contant betalen. Ons advies: zorg altijd voor voldoende kasgeld, eventueel in de vorm van Amerikaanse Dollars of Euro’s.

Nog even dit: op de luchthaven van Windhoek staat alleen een locale geldautomaat. U kunt hier ofwel geld wisselen ofwel naar Windhoek stad rijden om daar te pinnen.

Bevolking en Taal
Uitgestrekte vlaktes, zand, ruimte: de horizon in Namibië biedt verre en ongestoorde uitzichten. Het land dan ook bestaat grotendeels uit woestijn en biedt levensomstandigheden waaraan niet iedereen gewend kan raken.De bevolkingsdichtheid loopt daarmee parallel: op Mongolië na is Namibië het dunst bevolkte land ter wereld met 2 personen per vierkante kilometer. De totale oppervlakte beslaat 824.292 km2 en de bevolking bestaat ongeveer uit 1,84 miljoen mensen. Uitzichten zijn dus gegarandeerd!

De officiële voertaal is Engels. Daarnaast is er een aantal andere nationale talen zoals Herero, Diriku, Kwangali, Mbukushu, Oshikanyama, Oshidongo, Tswana, Afrikaans, Duits, Nama/Damara, Hai//om en Ju/’hoan. Afrikaans is de lingua franca: de taal die onderling het meest wordt gesproken. Bestuurlijk gezien is Namibië verdeeld in 13 regio’s. Windhoek is de hoofdstad met 240.000 inwoners. Er is een aantal andere steden zoals Keetmanshoop, Lüderitz, Swakopmund, Walvisbaai en Rehoboth.

Hoe werkt het in Namibië?

Aankomst Namibië
Nederlandse toeristen hebben geen speciaal visum nodig om Namibië in te reizen. Bij aankomst in het land krijgt u een toeristenvisum in uw paspoort gestempeld waarmee u 90 dagen in het land mag blijven. U heeft wel een geldig paspoort nodig. Uw paspoort moet tot 6 maanden na uitreisdatum geldig zijn.

Openingstijden van de diverse grensposten:
Noordoewer: 24 uur per dag
Ariamsvlei: 24 uur per dag
Buitepos: 06.00 – 23.00 uur
Wanela: 06.00 – 18.00 uur
Ngoma: 07.00 – 18.00

Autorijden in Namibië
Het belangrijkste verschil met Nederland is dat er in Namibië links gereden wordt. De praktijk leert dat dit weinig problemen oplevert; het wenst vrij snel. Op de meeste asfaltwegen buiten de steden geldt een maximum snelheid van 100 of zelfs 120 km per uur. Langzaam verkeer rijdt vaak halverwege de vluchtstrook om het snellere verkeer te laten passeren, hoewel dit bij wet verboden is. Op gravelwegen geldt vaak een limiet van 100 km per uur, maar wij raden u aan uw snelheid tot 80 of 90 km per uur te begrenzen.

Binnen de bebouwde kom mag u 60 km per uur rijden, op rotondes en kruispunten heeft het verkeer dat het eerst op de rotonde aankomt, voorrang. Kruisingen zijn meestal voorzien van stopborden. Bij een 4-stop kruising heeft diegene voorrang die als eerste aankomt. (Bron: Capetown 2001, Pass you Driver’s Licence first time. “For light motor vehicles, not towing a trailer over 750 GVM”)

Wij raden u aan om zo min mogelijk in het donker te rijden; vaak ontbreekt de straatverlichting en veel, met name langzaam verkeer, rijdt onverlicht. Daarnaast lopen er vaak mensen en dieren langs de weg. Op het dragen van een veiligheidsgordel wordt streng gecontroleerd. Laat ook regelmatig uw olie- en waterpeil controleren.

Wegen
Namibië heeft een wegennetwerk van 40.000 kilometer, maar praktisch alle wegen zijn verhard met gravel. Slecht 8,2 % is geasfalteerd. Onder normale omstandigheden levert het rijden op gravel geen problemen op, ook niet met een gewone 4 x 2 auto. U heeft in de meeste gebieden dus geen 4x4 nodig.

De wegen worden goed bijgehouden en zijn prima berijdbaar. In de regentijd moet u wel voorzichtig zijn. De meeste jaren regent het evenwel zo weinig dat u weinig hinder zult ondervinden. Zomerregens zoals in 2006 – waarbij op veel plaatsen minimaal 10x zoveel is gevallen dan in andere jaren – zijn uitzonderlijk. Indien u regen treft, moet u zich vooraf altijd goed (laten) informeren over de locale toestand van de weg. Veel verkeer is er in Namibië niet en dat maakt hulp minder snel beschikbaar.

Hoewel de wegen goed berijdbaar zijn, raden we u wel aan heel voorzichtig te zijn op de gravelwegen. Het is onze ervaring dat na enkele uren gravel de automatische piloot wordt opgezet waardoor bestuurders minder alert worden. Bij gravel kan dat gevaarlijk zijn, vooral als u door scherpe bochten komt of over heuvel of bergtoppen. Het gebeurt nogal eens dat de weg dan anders meandert dan u had verwacht. Laat u daarom liever niet verleiden hard te rijden, maar maximeer uw snelheid liever op 90 kilometer per uur op deze wegen. Bij het naderen van bochten en/of heuvel- en bergtoppen kunt u beter flink snelheid afnemen.

Verder willen wij u ook afraden avontuurlijke omwegen te gaan berijden. Hoewel de meeste gravelwegen goed zijn, geldt dit niet altijd voor de hele smalle gravelwegen in dunbevolkte gebieden. Deze smalle gravelwegen hebben meestal een vier-cijferige wegaanduiding. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de streek waar u bent. In de Naufkluft-Sossusvlei omgeving is redelijk veel verkeer aanwezig, maar noordelijk van Swakopmund is het verstandig om u zoveel mogelijk aan de C-wegen te houden. Informeer bij voorkeur vooraf welke route u het beste kunt rijden.

Tenslotte: overstekend wild is de meest gevaarlijke medeweggebruiker. Vooral als u ’s avonds rijdt, moet u goed oppassen voor overstekende kudu’s of ander wild.

Banden
Als u veel op gravel rijdt, is de kans op een lekke band groter. Laat de kapotte band zo snel mogelijk repareren. Controleer ook uw bandenspanning. Op geasfalteerde wegen moeten uw banden meer op spanning zijn dan op gravelwegen. Vooral als u lange ritten over gravel en/of zand moet maken, is het aan te raden de bandenspanning lager te houden. Bij de tankstations beschikken ze over staatjes waarin u de juiste bandenspanning voor de diverse wegen kunt afleiden.

Als u grotere reparaties heeft, zoals een kapotte band of andere kostenposten, is het verstandig (als u kunt natuurlijk) contact op te nemen met de autoverhuurmaatschappij en te overleggen waar de reparatie het beste kan plaatsvinden. Dit voorkomt exorbitante reparaties met daarbij behorende rekeningen. Vraagt u om een kwitantie als u de reparatie moet afrekenen; deze dient u als bewijs in te leveren bij de autoverhuurmaatschappij.

Rijbewijs
Een geldig rijbewijs met Engelse tekst is geldig in Namibië. Voor Europese bezoekers gedlt dat het EU rijbewijs geldig is. Toch wordt nog steeds geadviseerd om een Internationaal Rijbewijs (verkrijgbaar via de ANWB) mee te nemen.

Brandstof
In dunbevolkte gebieden is het aantal pompstations niet zo hoog. Wij adviseren u daarom met klem om uw tank tijdig te vullen. Vertrouw er liever niet op dat in het volgende dorpje op uw kaart wel een station aanwezig is ofwel dat de locale pomp inderdaad brandstof beschikbaar heeft. Niet altijd is dat het geval en is het beter om uw tank vroegtijdig opnieuw te vullen. Bij tankstations moet u contant betalen.

Water voor onderweg
Zorg ervoor dat u altijd extra flessen water bij u heeft voordat u onderweg gaat. Het is ook handig om iets te eten bij u te hebben in de vorm van fruit, koekjes e.d. Indien mogelijk raden we u aan een jerrycan van circa 10 liter aan te schaffen bij een pompstation en deze gedurende uw reis bij gevuld mee te nemen.

Water uit de kraan is in de meer bewoonde gebieden chemisch behandeld en daarmee veilig om te drinken. De smaak is waarschijnlijk minder lekker dan u gewend bent. U kunt wel overal flessen water kopen.

Pech onderweg
Als u pech krijgt onderweg zult u waarschijnlijk het meeste hebben aan de hulp van passerende automobilisten. In de Namibische wet is vastgelegd dat automobilisten verplicht zijn elkaar te helpen.

Als uw telefoon werkt, kunt u verder contact opnemen met de autoverhuurmaatschappij (zie de informatie op uw voucher) in de dichtstbijzijnde stad. In geval van schade en of te vervangen onderdelen bent u dit zelfs verplicht.

Tenslotte kent Namibië een auto-organisatie: de AA (Automobile Association). Deze is bereikbaar op: 061 – 224 201 op werkdagen van 08.00 – 16.30 uur. Buiten kantooruren kunt u bellen met 061 – 224 201. AA heeft sleepdiensten in alle belangrijke steden.

Gezondheid
Informeert u zorgvuldig bij de GGD of Travel Centre wat betreft inentingen en voorzorgsmaatregelen. In het algemeen heeft u een goede DTP prik nodig. Zorgt u er alstublieft voor dat deze redelijk actueel is; polio breekt met grote regelmaat uit in Namibië (laatste uitbraak dateert van juni 2006).

Een inenting tegen Hepatitis is aanbevolen maar niet verplicht. Malaria komt ook voor in Namibië, en dan vooral in en ten noorden van het Etosha Park (vooral Caprivi & Vic Falls). Overlegt u met de GGD, LCR, apotheek of Travel Centre of u malariaprofilax nodig heeft tijdens uw reis. In het algemeen adviseren we u zeer voorzichtig te zijn. Malaria is een ernstige ziekte waarbij voorkomen beter is dan genezen.

Onderweg kunt u natuurlijk ook voorzorgsmaatregelen nemen door antimuggenspray te gebruiken en van het moment dat het donker wordt een lange broek te dragen met sokken en iets met lange mouwen. Als u onverhoopt toch ziek wordt (u voelt een ernstige griep opkomen) laat u dan direct testen. In Europa gebeurt het nog wel eens dat men de verschijnselen niet onderkent; het is daarom belangrijk uw arts te laten weten dat u in malariagebied was.

Reizigersdiarree komt veelvuldig voor bij reizigers. Het is vooral vervelend, maar overwegend niet gevaarlijk. Zorg ervoor dat u veel drinkt (cola zonder bubbels wil ook wel eens helpen!) en dat u vocht vasthoudt door bijvoorbeeld wat extra zout te nemen. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Wees voorzichtig met water. Drink bij voorkeur water uit flessen of gepurifeerd water. Ook is het aan te bevelen voorzichtig te zijn met rauw fruit, schaaldieren en koude salades.

Als u met kleine kinderen reist, moet u wel oppassen met reizigersdiarree. Kinderen hebben vaak de neiging juist dan weinig te drinken waardoor ze uitgedroogd raken. U kunt ORS gebruiken ofwel zelf een mix maken van water, wat suiker en zout. Het is raadzaam om baby’s die nog borstvoeding krijgen, extra vocht toe te dienen in de vorm van water of eventueel rooibosthee.

Medische hulp
Indien u medische hulp nodig heeft, zult u huisartsen treffen in de meeste grote dorpen en/of steden. Ziekenhuishulp wordt vooral geboden in de grote steden en grotere dorpen. Windhoek beschikt over drie privé-ziekenhuizen: de Roman Catholic Hospital in Wrener List Street, de Medi-Clinic in Erospark en de Rhino Park Private Hospital. Otjiwarango, Walvis Bay en Swakopmund hebben ook privé-ziekenhuizen. Op het platteland is medische zorg vaak verbonden aan de locale kerk.

Bij acute hulp kunt u het beste bellen met één van de volgende organisatie:
SOS International op: 061 – 231236.
MediRescue: 061 – 230505 of 081 – 124 0012.
Aeromed: 061 – 231 26 of 061 – 249 777.
In Otjiwango: 067 – 303 776.
In Rehoboth: 062 – 522 091
Namibia Medical Care (NMC): 061 – 294 7111 of: 0800 – 000001
ISOS beschikt over een Cessna Ambulance: 061 23 05050 of 061 – 24 9777
Als u netwerkbereik heeft, kunt u ook 112 bellen

Medische hulp is erg duur in Namibië. Het is verstandig om een goede reisverzekering met werelddekking te hebben (voor eventuele repatriëringskosten) met een uitgebreide dekking voor medische kosten.

HIV/Aids
De landen in Afrika zijn hard getroffen door HIV/Aids. Testen onder zwangere vrouwen hebben uitgewezen dat gemiddeld 20% van hen het virus heeft. Diverse factoren maken de bestrijding van HIV/Aids bijzonder lastig. Er zijn niet voldoende medicijnen beschikbaar of tegen te hoge kosten. Daarnaast zijn vooral vrouwen een kwetsbare groep. Ze hebben in de samenleving en binnen het huwelijk een ondergeschikte positie en hebben weinig invloed op het seksuele gedrag van hun echtgenoten.

Roken
Roken in openbare ruimtes is sinds januari 2011 in Namibië verboden.


Veiligheid
Namibië is een relatief veilig land. De misdaadcijfers zijn laag. Desalniettemin is het altijd noodzakelijk uzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal. Draag liever geen opzichte sieraden en pas goed op uw camera als u over straat gaat. Laat nooit iets van waarde in uw auto liggen. Wees voorzichtig bij geldkantoren, banken en geldautomaten. Wees voorzichtig met het openen van uw portomonnaie op straat: dit kan aanleiding geven tot verkeerde nieuwsgierigheid.

Kunst, cultuur en souvenirs
Rotstekeningen in en onder rotsen van bergen en heuvels door het hele land vormen een nationale schat voor Namibië. De rotstekeningen en graveringen bij Twijfelfontein zijn het meest bekend, maar op talloze andere plaatsen kunt u tekeningen bewonderen.

Op kunst- en souvenirgebied zijn locale stammen zeer actief. Hun werk wordt veelal verkocht op markten of langs de straat. In het National Art Gallery in Windhoek is werk van moderne kunstenaars te bewonderen. Velen hebben hun werk rondom de thematiek van de onafhankelijkheidsstrijd gecentreerd. In de Oost-Caprivi, in het Lizauli Traditional Village, kunt u zien hoe manden worden gevlochten, kunstwerken van metaal en kralen worden gemaakt.

Architectuur
In steden als Swakopmund, Windhoek en Lüderitz voert Duitse architectuur de boventoon, al zijn de gebouwen aangepast aan het hete klimaat in Namibië door er wijde en open gebouwen van te maken.

Keuken
De Namibische keuken is sterk beïnvloed door de Duitse keuken. Duitse Kaiserbrötchen, Bratwurst en Apfelstrudel komt u overal tegen. Verder is de Zuid-Afrikaanse keuken populair met biltong, droge worst, potjiekos en de wijdverbreide braai. Locale lekkernijen zijn er ook in overvloed: oester uit Lüderitz, Kalahari truffels, groene aspergus uit Swakopmund. Het locale bier Windhoek wordt zowel in Namibië als Zuid-Afrika veel gedronken.

Fooien
De service in restaurants is normaliter niet in de prijs inbegrepen. Voor grotere groepen (soms vanaf 6 mensen, soms 10) wordt automatisch een ‘service fee’ toegevoegd aan de rekening van 10%. Dit is het percentage dat u wordt verondersteld als fooi te geven aan het bedienend personeel.

In sommige gastenhuizen is een fooienpot gemaakt. Alle medewerkers profiteren zo van de fooi die u geeft. Als zo’n pot er niet is, kunt u het beste iets achterlaten op de kamer. U kunt denken aan zo’n 10 tot 20 rand per kamer als u meerdere nachten verblijft.

Wilt u kleine fooitjes geven, bijvoorbeeld aan een parkeerwachter of een bagagedrager, denkt u dan in eenheden van 5 dollar. Dat wil zeggen: 5 dollar per koffer en bijvoorbeeld 5 dollar per uur.

In enkele privé-lodges van Private Game Reserves worden afwijkende fooiensystemen gehanteerd, waarbij de ranger apart wordt ‘getipt’ naast bedienend personeel. Ook hier geldt dat u geheel uw eigen gevoel moet volgen. Wij hebben gemerkt dat mensen zich soms verplicht voelen royale fooien te geven. Dit is niet nodig. Laat u zich daarom niet leiden door wat u denkt dat van u verwacht wordt, maar houdt uw eigen (redelijke) gevoel daarin aan.

Voor het geven van fooien aan onze gidsen bestaan geen verplichtingen – ook geen morele. We werken dan ook niet met een fooienpot. Natuurlijk stellen de gidsen uw waardering wel zeer op prijs, maar u bent vanzelfsprekend vrij in de wijze waarop u die waardering tot uiting laat komen.

Ecotourisme
Namibië was het eerste land ter wereld dat de bescherming van de natuurlijke omgeving en het behoud van de bestaande ecosystemen opnam in de grondwet. Op dit moment is circa 13,6 % beschermd gebied, ofwel als natuurreservaat ofwel als diamantgebied. Sommige van deze parken staan onder het management van een nationale parkenorganisatie. Daarnaast zijn er talloze privéfarms die zich speciaal focussen op het behoud van het ecosysteem in hun gebied. Voorbeelden daarvan zijn het 180.000 hectare NamibRand Game Reserve bij Sesriem en het Godwana Canon Park bij de Fish River Canyon in het zuiden.

Praktische Zaken
Als reisorganisatie zijn wij deels afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Openstelling van winkels en toeristische attracties zijn door ons helaas niet te veranderen, ook niet als er sprake is van onderhoud of bouwactiviteiten aan zo’n attractie of rondom uw accommodatie.

Gewoontes
Namibië heeft diverse bevolkingsgroepen. Elke bevolkingsgroep heeft weer zijn eigen cultuur, gewoontes, geschiedenis en identiteit. Voor een deel kleurt dat letterlijk uw reis, want u zult waarschijnlijk versteld staan van de hoeveelheid verschillende bevolkingsgroepen en culturen. Aan de andere kant moet u er ook rekening mee houden dat sommige gewoontes voor ons onbegrijpelijk kunnen overkomen...

Door de opzet van onze reizen is het meestal ook mogelijk om met uw gastheer of gastvrouw over uw ervaringen te praten. Verschil van cultuur, identiteit en gewoontes vormt ook voor iedere Namibiër deel van zijn dagelijks leven. Dat uitgangspunt maakt een gesprek toegankelijker en makkelijker.

Betaalmiddelen
De Namibische munteenheid is Namibische Dollar. De munt hangt compleet vast aan de Zuid-Afrikaanse Rand. U kunt daarom ook met randen betalen (maar u kunt in Zuid-Afrika niet met Namibische dollars betalen). In Nederland kunt u op het vliegveld dollars kopen, en op verzoek, ook bij sommige banken.

Handiger is het om in Namibië geld te pinnen. Dat kan met onze normale bank- of giropas. De banken die onze passen in bijna al hun machines accepteren zijn: Eerste Nationale Bank (First National), Standard Bank en in sommige gevallen ook de Nedbank. U vindt tenminste één van deze automaten in bijna iedere middelgrote plaats.

Naast de bankpas is een creditkaart een handig betaalmiddel. Veel restaurants, winkels en overige openbare voorzieningen accepteren creditkaarten. De meest gebruikte kaarten zijn Visa en Mastercard/Eurocard. American Express en Diners worden meestal wel geaccepteerd, maar niet van harte.

Bij benzinestations kunt u in noodgevallen wel met een creditkaart betalen, maar gebruikelijk is dat niet en er worden u flinke kosten in rekening gebracht. Zorgt u daarom voor voldoende geld als u gaat tanken.

U kunt natuurlijk ook Travellers Cheques inwisselen of contant geld wisselen. Bij de grotere wisselkantoren gaat dit redelijk snel, maar bij de banken kan deze handeling nog wel eens heel wat tijd in beslag nemen. Meestal moet u dan ook uw paspoort bij de hand houden.

Telefoon
We raden u aan een GSM mee te nemen. De meeste Nederlandse abonnementen springen automatisch over op het sterkste Namibische netwerk. U zult merken dat er niet overal dekking is, maar desalniettemin kan de telefoon goed van pas komen. Bij netwerkbereik kunt u in elk geval het alarmnummer 112 bellen.

Het landennummer van Namibië is + 264. De belangrijkste toegangcodes van steden zijn:
Windhoek: 061
wakopmund: 064
Walvis Bay 064
Solitaire 063
Keetmanshoop 063
Lüderitz 063
Katima Mulilo 066
Otjiwarongo 067
Tsumeb: 067
Khorixax 067

Filmrolletjes en digitale camera’s
Filmrolletjes zijn in de winkels van grote steden en dorpen te koop, evenals in de winkels van de restcamps binnen Etosha. Uw foto’s op cd zetten is mogelijk in steden als Windhoek, Walvis Bay, Swakopmund en Lüderitz. Indien u nog foto’s per negatief maakt, raden we aan films te nemen tot 200 ASA. Het licht is sterk in Namibië; foto’s kunnen gemakkelijk overbelicht raken.

Feestdagen
Namibie kent 12 nationale feestdagen:
1 januari – nieuwjaarsdag
21 maart – Onafhankelijkheidsdag
Goede Vrijdag
Paasmaandag
1 mei – Dag van de Arbeid
4 mei – Cassinga Dag
Hemelvaartsdag
25 mei – Afrika Dag
26 augustus – Heldendag
10 december – mensenrechtendag
25 december - 1e kerstdag 26 december – 2e kerstdag

Winkels, openbare gelegenheden en musea zijn normaliter op deze dagen gesloten. In het weekend sluiten winkels op zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur. Sommige winkels zijn op zondagochtend open. Voor boodschappen kunt u terecht bij Seven-Eleven winkels: supermarkten die tussen 7 uur in de ochtend en 11 uur in de avond open zijn.

Schoolvakanties
Tussen half december en half januari, rond Pasen (meestal 2 weken) en in augustus zijn de scholen gesloten. Namibiërs houden ervan om erop uit te trekken, zoals naar Etosha. Het kan moeilijk zijn in deze periode accommodatie te krijgen.

Media
The belangrijkste Engelstalige nationale krant is The Namibian. The Observer komt alleen op zaterdag uit. Tempo is multilinguaal, Allgemeine Zeitung is Duits en Republikain is een dagelijkse krant in het Afrikaans. Mail & Guardian brengt op zaterdag het internationale en Zuid-Afrikaanse nieuws.

Radio wordt gemaakt door Namibian Broadcastig Corporation (NBC) die over acht stations beschikt en in 6 talen uitzendt. Verder beschikken zij over één televisiezender. Daarnaast wordt er door één privé televisiezender uitgezonden en vijf privé radiozenders. BBC, CNN en South Africa ’s M-Net zijn ook te ontvangen.

Wasgoed
In de meeste gastenhuizen en lodges kunt u uw was laten doen. Vaak wordt u zelfs gevraagd of u nog was heeft. Meestal moet u dan de vuile was op uw bed laten liggen. De volgende dag ligt het dan gewassen en gestreken weer klaar. De tarieven voor wasgoed zijn in elke lodge anders. Sommige hanteren tarieven per stuk, in de meeste gastenhuizen wordt een totaalbedrag in rekening genomen. Voor een klein wasje (sokken, ondergoed, t-shirts) bent u dan meestal zo’n 30 tot 50 dollar kwijt.

De werknemers zijn zeer zuinig op uw spullen, maar zoals in het werk van elk mens, gaat ook bij hen wel eens iets fout. Hiervoor kunt u hen echter geen vergoeding vragen. Het wasgoed wordt op uw eigen risico behandeld. De inkomsten vormen namelijk een extraatje voor de werknemers van de gastenhuizen – waarbij de gastenhuizen waspoeder, water en wasmachine ter beschikking stellen. Omdat onze kleding soms duurder is dan hun maandsalaris, zou vergoeding van kledingstukken een onevenredig groot probleem betekenen.

TAX refund (BTW teruggave)
De Namibische BTW (VAT=Value Added Tax) bedraagt 15%. Bij aankopen van meer dan 250 Dollar kunt u de BTW op het vliegveld in Windhoek of de grensposten bij Noordoewer en Aramsvlei terugvorderen. Hiervoor gelden echter wel regels namelijk: goederen moeten kunnen worden aangetoond en van elk artikel moet een BTW-bon (tax invoice) worden getoond. Het tonen van deze goederen vindt plaats voordat u uw bagage incheckt bij de speciale VAT Refund Balie. Daar wordt na controle een cheque uitgeschreven ter hoogte van het BTW-bedrag in Zuid-Afrikaanse randen (dus niet in Dollars!). Deze cheque kunt u wereldwijd inwisselen of bij de VAT Refund achter de douane.

Denkt u er dus aan eerst naar de VAT refund te gaan voordat u incheckt. U moet de gekochte items tonen en de tax-invoice laten zien. Deze bon moet uitgeschreven zijn door de verkoper. Verder moet het voorzien zijn van het VAT-nummer, de naam en het adres van de verkoper, een precieze beschrijving van het gekochte artikel, het belastingnummer, de verkoopdatum, prijs van het artikel, en de woorden TAX-invoice en het BTW bedrag.

Kleding
Namibiërs kleden zich over het algemeen informeel, ook in restaurants. Hoewel u zich in Afrika bevindt, is het er zeker niet altijd warm. Neem daarom altijd – in elk jaargetijde – een lange broek, (warme) trui, sokken en regenjas mee. Zeker in de wintermaanden juni, juli en augustus kunnen de avond bijna ijzig koud zijn. Ook goede wandelschoenen zijn een must.

Tijdzone
In de zomerperiode vanaf de eerste zondag in september tot de eerste zondag in april: GMT + 2. In de wintertijd, vanaf de eerste zondag in april tot de eerste zondag in september: GMT + 1

Dit betekent dat de Namibische tijd in de wintermaanden vanaf april tot september gelijk loopt met Nederland.

Ongedierte
Hoewel Namibië overwegend zeer hygiënisch is, kan ongedierte niet altijd voorkomen worden. Er leven nu eenmaal veel meer dieren en insecten in Afrika dan wij gewend zijn. Als u een wandeling gaat maken door het veld, dient u dan ook altijd alert te zijn op slangen en schorpioenen. Het beste is om uw voeten te beschermen met goede schoenen en sokken. Het is ook handig om een stok bij u te hebben waarmee u wat geluid maakt. Meestal worden de dieren daardoor afgeschrikt en glippen weg. Mocht u desondanks toch gebeten worden, dan moet u natuurlijk zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of dokter. Hier zal u gevraagd worden of u het soort kunt beschrijven dat de beet heeft uitgedeeld. Het toe te dienen serum wordt hierop gebaseerd. We begrijpen dat het niet uw eerste zorg is om te kijken welk dier u heeft gebeten, maar probeert u alstublieft toch om een beeld te krijgen van lengte, kleur en andere kenmerken van het dier. Dat geldt ook voor insecten.

Luipaarden houden zich niet aan de grenzen van de wildparken; deze kunt u in theorie dus overal in zuidelijk Afrika tegenkomen. In werkelijkheid zult u door de Namibiërs als een gelukkig mens worden beschouwd, als u er één ziet: zo zelden komt dat voor.

Voltage
In Namibië wordt gebruik gemaakt van 220/240 volt wisselstroom. Er wordt echter gebruik gemaakt van 3-polige stekkers, die u in Nederland niet kunt krijgen. In principe is er in iedere kamer wel een stekker aanwezig, maar het gebeurt ook regelmatig dat die wordt/is meegenomen. Wij raden u daarom aan om zo snel mogelijk een stekker te kopen in een winkel. Ze zijn te koop in de meeste supermarkten, apotheken, soms benzinestations of andere winkels. Kosten: circa 15 dollar. Het is beter om de stekker niet op de luchthaven te kopen omdat u daar meer voor een stekker betaalt.

Zaklamp
We adviseren u om een zaklamp mee te nemen. In veel accommodaties wordt de stroom opgewekt via generatoren die rond 22.00 uur worden stopgezet, maar ook op andere plaatsen kan een zaklamp zeer nuttig zijn.

Verzekeringen
In de volgende gevallen dient u direct contact op te nemen met de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij (reis- en annuleringsverzekering) zoals:
 • bij ziekenhuisopname of ernstige ziekte in het buitenland
 • een ernstig ongeval in het buitenland
 • bij voortijdige terugkeer naar Nederland
Schakel bij een ziekenhuisopname ook (de alarmcentrale van) uw ziekenfonds/ziektekosten- Verzekeraar in. Zorg in ieder geval dat u het telefoonnummer van de alarmcentrale bij u heeft. Bewaar deze gegevens apart van de documenten en ook bij iemand thuis die u kunt bellen.

Op safari
Op safari gaan is een bijzondere belevenis, zeker als u de dieren spot, die u graag wilt zien. Desalniettemin is er geen garantie dat de dieren ook u graag willen zien. Safari is een zoektocht naar dieren – en die kan zowel succesvol als teleurstellend verlopen.

Sommige mensen zijn zo gelukkig om de Big Five in één dag te zien – maar dat gebeurt zelden. Vaker gebeurt het dat u maar een aantal dieren van de Big Five ziet; als u de leeuw en het luipaard ziet, moet u zich echt gelukkig prijzen. Wij kennen mensen die in Namibië geboren en getogen zijn, maar nog nooit een luipaard hebben gezien.

De kans op het spotten van de Big Five is in privé-parken meestal iets groter dan in de nationale parken omdat de rangers twee keer per dag het gebied intensief afzoeken, ze de daar aanwezige dieren redelijk goed kennen én met elkaar in contact staan via radio’s. Toch is dit geen garantie dat u alle dieren zult zien. Zelfs voor rangers in deze parken, blijft vooral het luipaard een uitdaging!

Sommigen zullen met eigen auto op safari gaan in de nationale parken. Ook dat is een bijzondere belevenis. U stopt waar en wanneer u wilt – en het zelf spotten van een leeuw is een hele mooie ervaring. Zelf safari’s rijden is in principe niet gevaarlijk – maar u moet zich er wel van bewust blijven, dat u in het rijk van de dieren bent. Zeker olifanten en zwarte neushoorns kunnen agressief gedrag vertonen; houdt u daarom gepaste afstand (zo’n 30-100 meter).

Eén van de mooiste belevenissen (vinden wij…) is het meemaken van een wandelsafari. Veel dieren ziet u overwegend niet: de dieren hebben u veel eerder gezien, dan u hen. Dat betekent dat de kans op het spotten van dieren kleiner is dan bij een autosafari. Maar het mooie van een wandelsafari zit in de spanning van het onverwachte, de natuur om u heen en de sporen die de dieren hebben achtergelaten. En soms is daar opeens de kans om een dier in het oog te kijken.

U vertrekt binnenkort naar Zuidelijk Afrika. Uw reis is geboekt, maar wat heeft u nog meer nodig? Hieronder vindt u een checklist van belangrijke papieren tot handige tips en een aantal leuke producten om mee te nemen op reis.

Ter voorbereiding: Reispapieren
 • Paspoort : Zorgt u ervoor dat uw paspoort nog minimaal 1 maand geldig is na terugkomst uit Zuid-Afrika en 6 maanden als u de omliggende landen in Zuidelijk Afrika bezoekt, inclusief Swaziland. Bovendien dient uw paspoort te beschikken over minstens 2 lege bladzijden naast elkaar waarop het toeristenvisum gestempeld kan worden.
 • Visum: In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique en Mauritius krijgt u bij binnenkomst een toeristenvisum. Hiervoor gelden geen extra kosten en dit hoeft u dus niet vooraf aan te vragen. In Zambia betaalt u bij binnenkomst een visum. Een single entry visa kost US $ 50,00 per persoon, een double entry visa is $ 80,00 en een multiple entry visa $ 160,00. Zambia kent helaas geen gratis transit visa, dus ook wanneer u op doorreis bent dient u de visumkosten ter plaatse te betalen.
 • Reisverzekering: Een goede reisverzekering is onmisbaar tijdens een verre reis. Een annuleringsverzekering raden we u ook aan. Als u een doorlopende reis- en annuleringsverzekering heeft, zult u misschien een aanvullende annuleringsverzekering moeten afsluiten omdat de doorlopende verzekering een bepaald bedrag per reis vergoedt. De Europeesche Verzekeringen biedt één van de beste en meest uitgebreide verzekeringsmogelijkheden. Klik hier om een verzekering af te sluiten
 • Huurauto: Zorgt u ervoor dat uw huurauto all-risk verzekerd is! De papieren voor uw huurauto ontvangt u bij aankomst. Op uw huurauto is meestal nog geen inzittendenverzekering afgesloten. Deze kunt u ter plaatse afsluiten tegen circa 10 rand per auto per dag (zie onze Autopagina
 • Internationaal rijbewijs: Dit is in de meeste landen in Afrika verplicht of aan te raden. Het International Rijbewijs is verkrijgbaar via de ANWB
Tip: Maak kopieën van uw reispapieren en bewaar deze los van uw originele papieren en/of scan de papieren in en mail uzelf alle documenten. Gezondheid
 • Inentingen en Malariapreventie: Maak hiervoor een afspraak bij de GGD of Travel Doctor
 • Reisapotheek / EHBO set
 • Medicijnen
 • Klamboe (in sommige accommodaties is dit wel aanwezig)
 • Zonnebril met UV-glazen, voldoende zonnebrand en een hoed
 • Waterflesje voor onderweg
 • Voor meer handige tips zie GGD of Travel Doctor
Contact Houden
 • Maak een kopie van uw vlucht- en verblijfsgegevens voor het thuisfront
 • Adressen en telefoonnummers van vrienden en familie in Nederland
 • In de meeste gevallen heeft u in Afrika bereik met uw Nederlandse telefoon. Als uw mobiele telefoon simlock-vrij is kunt u ter plaatse een pre-paid simkaart kopen. Deze zijn op bijna alle vliegvelden te koop, maar veel voordeliger verkrijgbaar in bijna alle supermarkten
Overige tips Handige Telefoonnummers
 • Reisagent
 • Alarmnummer verzekering
 • Alarmnummers ter plaatse
 • Ambassades en consulaten ( www.mfa.nl )
 • Telefoonnummers van uw bank voor het blokkeren van pinpas/creditcard

Fotogalerij

Namibië!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Interessante links