Alles over  

Mariental

Namibië > Centraal Namibië > Kalahari-Noord > Mariental >Als u vanuit Windhoek zuidwaarts trekt via de B1 kunt u zover als Mariëntal asfalt rijden. Onderweg zult u diverse kraampjes zien waar springbokvloerkleden worden verkocht. Voor boeren betekent deze verkoop een belangrijke bron van inkomsten.
Mariëntal is een redelijk welvarende plaats maar met weinig interessante bezienswaardigheden of redenen om als toerist te moeten stoppen. De naam is afkomstig van de eerste blanke kolonist Herman Brandt die de omgeving Marie's Valley noemde, naar zijn vrouw.
Aan de rand van de Kalahari
Het stadje ligt aan de grens van de Kalahari - het gebied waar de Nama-mensen van oudsher zich hebben gecentreerd. Zij noemde het stadje 'Zaragaeiba' dat stoffig betekent. Dat geldt vooral voor de zomers waarin het ongelofelijk warm wordt en de wind het zand in alle richtingen doet opwaaien. De winters daarentegen, kunnen bitterkoud zijn.
In het huidige Mariëntal is vooral het boerenleven belangrijk. Schapen en struisvogels vormen op dit moment een belangrijke bron van inkomsten. Er is zelfs een struisvogelslachthuis. Ook het veranderingsproces waarin traditionele boerenbedrijven overgaan naar wildreservaat is niet aan Mariëntal voorbij gegaan en trekt de nodige toeristen. Ondanks de aanwezigheid van winkels, banken en benzinepompen zijn er weinig restaurants. U heeft min of meer keuze uit diverse take-aways zoals Bambi en Wimpy. In het Mariental Hotel is het Guglhupf Café gevestigd voor steaks, schnitzel en bier.

Hardap Dam
Tien kilometer ten noorden van Mariëntal ligt het Hardap Dam Recreatieresort. De dam is het grootste door mensen gebouwde meer van Namibië met een grootte van 25 m2 en een inhoud van 300 miljoen m3 water. De damwal is al even spectaculair met een lengte van 865 meter en een hoogte van 39,2 meter.
Op het meer zijn boottochtjes te maken met Oasis Ferries (+264(0)63 - 240 805 of +264(0)81 - 249 4200) van circa 1,5 uur. Om het meer is een wildpark ontstaan met zebra, gemsbok, kudu, eland en hartebeest. Verder leven er enkele zwarte neushoorns. Bij het parkkantoor kunt u plattegrondjes krijgen waarop 60 kilometer aan safariwegen staan.
Verder is er een aantal wandeltochten uitgezet in het park zoals de 15 kilometer lange Gemsbok Drive. Voor deze wandeltocht heeft u circa 5 uur nodig, al kunt u de tocht halverwege afsnijden. Behalve de zwarte neushoorn is er geen ander gevaarlijk wild. Voor de zwarte neushoorn moet u natuurlijk wel oppassen. Dit dier beweegt zich graag in dicht struikgewas en kan agressief worden. Hij hoort goed, ziet slecht en kan flink op snelheid komen. Mocht u daarom op een zwarte neushoorn stuiten, klim dan zo snel mogelijk in een boom.

Het Anin-project
Tussen Rehoboth en Mariëntal aan de C25 in de Kalahari ligt Uhlenhorst. Nu ziet u er niet meer dan een benzinestation en een farmwinkel, maar ooit stonden hier twee hotels. Tussen Uhlenhorst en Hoachanas ligt de farm Jena waar Heide von Hase een handwerkatelier is gestart onder de naam Anin. Het Nama-woord betekent vogel. Het project geeft 300 Nama-vrouwen van de 'Rode Natie' werk. Hun producten zijn natuurlijk in de omgeving van Hoachanas te koop, maar zijn ook verkrijgbaar in winkels in Windhoek en Swakopmund. Kijkt u op: www.anin.com.na Vooral het beddengoed is van een zeer hoge kwaliteit en mooi vormgegeven

Mariëntal ligt te midden van de oude Namib-Twee Rivieren route. Tot einde jaren '80 kwam veel verkeer vanuit Zuid-Afrika via Mata Mata en reed via de Namibische Kalahari naar de Namib of de kust. Mariëntal ligt precies te midden van deze route. Een deel van deze route - tussen Aranos en Maltahöhe - is geasfalteerd; de verdere route is van gravel.

Mariëntal - Maltahöhe; 115 KM
Mariëntal - Stampriet: 64 km
Mariëntal - Mata Mata: 317 km

Fotogalerij

Namibië!


Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Ten oosten van Mariëntal liggen de rode duinen van de Kalahari met guestfarms als Bagatelle, Intu Africa, Gochas en Stampriet.

Provincies

Namibië!