Landkaart  

Namib Desert

Namibië > Namib Desert >

Flash map.
Streken in "Namib Desert": De Kust - Namib & Sossusvlei - Namib Desert Park - Naukluft

Alles over

Namib DesertDe meest beroemde foto's van Namibië komen ongetwijfeld uit de Sossusvlei. De beelden met de intens rode en gele duinen en scherpe lijnen zijn een bron van inspiratie voor elke fotograaf. De Sossusvlei maakt deel uit van de Namib-Naukluft, de oudste woestijn van de wereld grenzend aan de Atlantische Oceaan vanaf Swakopmund & Walvisbay zuidwaarts tot bij Lüderitz. Het wordt gezegd dat deze woestijn al zo'n 80 miljoen jaar een droog tot zeer droog klimaat heeft. Het park heeft een oppervlakte van 50.000 km2 en behoort daarmee tot de grootste nationale parken in Afrika.
De Namib-Naukluft bestaat echter uit meer dan de duinen. Voor het gemak worden het duinengebied Sossusvlei genoemd, maar officieel behoort dit tot de Namib Desert. Aan de oostzijde van de Namib Woestijn rijzen de toppen van de Naukluft Bergen op, die te samen een plateau vormen. Sinds 1979 zijn deze bergen samengevoegd met de Namib Woestijn om dieren vrij te laten migreren. Andere gebieden die deel uitmaken van de Namib-Naukluft zijn, het Namib Desert Park noordelijk van de Namib Woestijn en eigenlijk ook nog het zandgebied ten zuiden van de Sossusvlei dat zich tot Lüderitz uitstrekt, maar verboden gebied is voor toeristen. Het ecosysteem hier is te fragiel om veel bezoekers toe te laten. Bovendien heeft het gebied diamanten, voor de overheid goede redenen om het gebied af te sluiten. Dit vierde gebied zal daarom buiten beschouwing van dit digitale reisboek gelaten worden.

Zand, graniet en gravel
Ook al behoren de drie gebieden tot één nationaal park, het verschil tussen de gebieden is groot. Hoewel weinig mensen in het zand en duinengebied van Sossusvlei zouden kunnen overleven, oogt het duinengebied vriendelijker dan de hardheid van de Naukluft Bergen die landinwaarts liggen en hoog boven de Namib woestijn uittoornen. De schijn bedriegt echter, want waar het Naukluft Gebergte nog redelijk water en verschillende type - voor de mens belangrijke - vegetatie vasthoudt in valleien en rotsachtige poelen, kunnen in de zandduinen alleen de meest aangepaste dieren overleven. De gemsbok bijvoorbeeld heeft een ingebouwd koelsysteem waarmee het de hitte kwijt kan. De grondeekhoorntjes schuilen achter hun eigen staart en één van de keversoorten heeft in dit gebied langere poten ontwikkeld om iets boven de grond te kunnen profiteren van de koelere luchtstroom. De dieren leven vooral rondom de waterpannen en rivierbeddingen. Hoewel beide meestal droog staan, is er ondergronds voldoende water waardoor er in elk geval enige vegetatie is, die weer voor voedsel, vocht en schaduw zorgt.

Naukluft Bergen
In de Naukluft - zoals het gebied meestal wordt aangeduid - is er meer menselijke activiteit. Zo liggen hier en daar zelfs plaatsjes zoals Solitaire met wat farms die zich tegenwoordig meer met toeristen dan met veeteelt bezig houden. De Naukluft Bergen liggen vanaf de Sossusvlei (C19) landinwaarts en torenen hoog boven de Namib Desert uit. Op dit steil klimmende rotsplateau met granieten en zandstenen lagen liggen de Tsaris Bergen, de Remshoogte Pas en de Spreetshoogte Pas. Het officiële nationale Naukluft Park ligt tussen de D1261, C14, C19 en D854. De ingang is bij Büllsport aan de C14 tussen Solitaire en Maltahöhe. U kunt in dit nationale park ondermeer wandeltochten maken.

Het maanlandschap van het Desert Park
Geen rood of geel, geen diepe valleien met groen. De vlaktes vanaf Solitaire tot aan Swakopmund zijn woest en verlaten - een maanlandschap. De route van Solitaire naar Swakopmund is een rit in grijs en bruin met soms zand, soms gravel, zwarte dolorieten dijkjes en kwetsbare kortsmos (Engels: lichen). In het Desert Park ligt ondermeer de bekende Welwitschia Drive, een 150 kilometer lange rit met 13 stopplaatsen waar de belangrijkste kenmerken van dit woestijngedeelte zijn te zien en worden toegelicht.

De kust
De Namib eindigt bij Swakopmund en Walvis Bay. De Welwitchia Drive kunt u bijvoorbeeld starten net buiten Swakopmund. De kustplaatsen verschillen van elkaar in sfeer en faciliteiten, maar na de uigestrekte woestijn voelen beide kustplaatsjes aan als oases in de woestijn. Ook economisch zijn beide oceaanplaatsen toonaangevende steden. Walvisbay is meer geindustrialiseerd en heeft bijvoorbeeld een belangrijke vissersvloot waarmee het zorgt voor behoorlijke werkgelegenheid. Swakopmund is de stad met cultuur en is tevens de hoofdstad.

HTMLCode1WereldergoedlijstHTMLCode1
Het zeezand van Namibië is gevormd door een bijzonder ecosysteem. Zo leven er meer dan 300 soorten kevers. In 2013 is het zand op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst. Er mag ondermeer geen mijnbouw plaatsvinden. Voor Namibië heeft naast het zeezand ook de rotsgraveringen van Twijfelfontein op de lijst staan.

Walvis Bay - Swakopmund: 34 km (asfalt)
Walvis Bay - Solitaire: 300 km (gravel)
Swakopmund - Windhoek: 351 km (asfalt)
Swakopmund - Khorixas: 298 km (gravel)
Swakopmund - Etosha: 525 km (gravel, asfalt)

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Higlights in Namib Desert Sossusvlei NamibRand Nature Reserve Swakopmund Het zeezand van Namibië is gevormd door een bijzonder ecosysteem. Zo leven er meer dan 300 soorten kevers. In 2013 is het zand op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst. Er mag ondermeer geen mijnbouw plaatsvinden. Voor Namibië heeft naast het zeezand ook de rotsgraveringen van Twijfelfontein op de lijst staan.

Provincies

Namibië!

Interessante links