Alles over  

Sossusvlei

Namibië > Namib Desert > Namib & Sossusvlei > Sossusvlei >Thema's: Natuur

De meest beroemde foto's van Namibië komen ongetwijfeld uit de Sossusvlei. De beelden met de intens rode en gele duinen en scherpe lijnen zijn een bron van inspiratie voor elke fotograaf. De Sossusvlei maakt deel uit van de Namib-woestijn in de Namib-Naukluft en vormt de oudste woestijn van de wereld grenzend aan de Atlantische Oceaan vanaf Swakopmund & Walvisbay zuidwaarts tot bij Lüderitz. Het wordt gezegd dat deze woestijn al zo'n 80 miljoen jaar een droog tot zeer droog klimaat heeft. Het park heeft een oppervlakte van 50.000 km2 en behoort daarmee tot de grootste nationale parken in Afrika.
De Namib-woestijn wordt voor het gemak vaak aangeduid met Sossusvlei omdat de tocht naar het duinengebied in elk geval altijd naar de duinen bij deze 'vlei' gaan. Het woord 'vlei' ís een Afrikaans woord en betekent 'meer'. Om bij de eigenlijke Sossusvlei uit te komen, is een 5 km rit per 4WD nodig. U komt dan op een parkeerplaats met bomen en enkele picknicktafels, die overigens vaak bezet zijn. Vanaf deze picknickplaats ziet u noordwaarts twee duinen liggen, rechts Big Daddy en links de Big Mama. Achter deze duinen strekt zich een groter meer uit, dat feitelijk het hoofdmeer van Sossusvlei is. Om het hoofdmeer te zien, moet u één van deze duinen beklimmen.
De naam Sossus komt uit de Nama-taal en betekent 'plaats waar water samenkomt'. Na goede regens - en dat gebeurt heel sporadisch - verzamelt het water van de Tsauchab Rivier zich in de vlei en blijft daar wel enige tijd staan. Zoveel regen valt er eigenlijk maar weinig, eens in de 50 tot 80 jaar. In jaren dat de regen wel goed is, stroomt de rivier de Namib Woestijn wel in, maar blijft dan kilometers voor de Sossusvlei steken. In het jaar 2007/2008 bijvoorbeeld is er drie keer meer regen gevallen dan in gemiddelde jaren en bleef de rivier een kilometer voor de Sossusvlei staan. De vleien, zoals Sossusvlei en Dead Vlei, houden wel zo lang mogelijk het regenwater dat valt in hun klei-achtige grond vast. Vooral Sossusvlei leeft hierdoor op; er verschijnen grassen, meloenen én meest gele bloemetjes, een leliesoort. Tijdens deze regenperiodes is het verstandig om erg voorzichtig te zijn als u zelf met een auto de Sossusvlei inrijdt. Het zand wordt nog zwaarder om te rijden en richting de vlei's wordt de grond klei-achtig.
Het leukste is om de duin bij Sossusvlei niet alleen te bekijken maar ook te beklimmen en uit te kijken op het hoofdmeer. Het valt niet mee om via de scherpe flanken van Big Mama of Big Daddy naar boven te komen. Het zand is rul, warm en de zon steekt. Eenmaal boven voelt het toch als een prestatie. U kunt nu weer naar beneden lopen of de duin als glijbaan gebruiken.
Ook mooi om te zien is Deadvlei, een opgedroogd meer met boomstompen die een bijna surrealistische landschap zijn gaan vormen (zie hieronder). Duin 45 en Hidden Vlei zijn andere bekende attractie. Duin 45 komt u tegen op weg vanaf Sesriem naar de parkeerplaats en ligt op 45 kilometer afstand van de ingang. De 86 meter hoge duin geeft een mooi uitzicht op het uitstrekkende duinenlandschap.
Ontstaan van de duinen
Het zand van de duinen bestaat voor een groot deel uit silicum. Het rood van de duinen is afkomstig van een dun laagje ijzeroxide. Je zou misschien verwachten dat het zand in dit oeroude gebied is ontstaan door erosie en sedimentatie, maar het feitelijk wordt het zand door de oostenwind aangevoerd vanuit de Kalahari. En hoewel de Namib een echte woestijn is, met een evaporatie van 1: 300 - een gebied wordt woestijn genoemd bij een evaporatie van 1: 10 - is er plantengroei mogelijk door de ligging ten opzichte van de koude Atlantische Oceaan. De koude waterstroomt drijft ochtendmist de Namib in en zorgt ervoor dat nevel door de warme lucht dringt. De nevel kan zich over een vlakte verspreiden totdat het wordt tegengehouden door een bergketen. Sossusvlei zelf ligt 50 kilometer landinwaarts van de Oceaan, maar de duinen zijn nog laag genoeg om de koude lucht doorgang te geven en profiteert zo nog van de spaarzame neveldampen.
Toegang
Om tot Sossusvlei te komen, moet u bij Sesriem het park in. Sesriem ligt aan de C 19 en is makkelijk bereikbaar vanaf zowel Solitaire als Maltahöhe. Bij de ingang moet u entree betalen: 80 N$ per volwassene, kinderen tot 16 jaar mogen gratis en per auto kost entree 10 N$ (2012). Sesriem wordt gevormd door een kantoor van de parkbeheerder (NWR - Namibia Wildlife Resort), een benzinepomp met garage, camping en een winkeltje waar u het allernoodzakelijkste kunt kopen. De naam Sesriem komt uit het Afrikaans en slaat op het aantal riemen dat de Afrikaner Boeren nodig hadden om uit de nabijgelegen kloof water te tappen. Riem slaat in dit geval niet op broekriem, maar op een halster van de ossen. De kloof vindt u als u vanaf het kantoor rechts af gaat, de parallelweg op. Na circa 4 kilometer komt u bij de kloof uit. Het is mogelijk naar beneden te lopen en de kliffen te zien oprijzen. Als het veel regent, stroomt deze kloof totaal vol.
Vanaf Sesriem loopt een 65 kilometer lange weg de duinen in die u helemaal moet rijden voordat u bij de Sossusvlei uitkomt. Deze weg is sinds een aantal jaren gelukkig geasfalteerd en brengt u ondermeer langs duin 45 (op 45 kilometer van de ingang). Na 60 kilometer rijdt u een vallei binnen - te herkennen aan de bomen en struiken die hier groeien. Vanaf hier moet u met een 4WD verder die u 5 kilometer verder aan de voet van de Sossusvlei afzet. Als u zelf geen 4WD heeft, kunt u met een shuttlebus mee. Deze rekent circa 120 N$ per persoon (2011) enkele reis.

De zoutpannen
Vanaf de 2WD parkeerplaats kunt u nu met de shuttleservice naar Sossusvlei. Halverwege ligt een parkeerplaats die toegang geeft tot de zoutpan Dead Vlei. De zoutpan Hidden Vlei ligt 2 kilometer zuidwaarts van de 2WD parkeerplaats. Beide opgedroogde waterplassen bieden een bijna surrealistisch schouwspel van dode acaciabomen, gebroken takken, uitgedroogde grond - omgeven door een rode band van duinen. Fotografen kunnen hun hart ophalen.
Vanaf de parkeerplaats wijzen bordjes u de richting en er zijn houten paaltjes geslagen, maar toch zult u zien dat na de eerste zandduin u op eigen gevoel en richting moet afgaan. Het beste volgt u de 4WD sporen of andere bezoekers. Als u zich echt moeilijk kunt oriënteren doet u er goed aan een locale gids te vragen om mee te gaan of van een bezoek af te zien. Ga in elk geval NOOIT alleen of van het pad af. Het is makkelijk om te verdwalen in de duinenzee.

Praktische tips
Vergeet nooit om een hoed, zonnebrand en veel water mee te nemen. Zelfs op winterse dagen kan de temperatuur nog tot boven de 35 graden uitkomen. Op zomerse dagen stijgt de temperatuur tot boven 40 graden. De nachten daarentegen worden zeer koud en er kan een gemene snijdende wind opsteken. Zeker als u vroeg de Namib ingaat of tot laat blijft, is het aan te raden ook warme kleding mee te nemen. Houdt er ook rekening mee dat het zand ongelofelijk heet kan worden - zelfs tot 70 graden. Lekker op blote voeten een duin beklimmen is daarom niet aan te raden. Zonnebrand en een hoed beschermen niet alleen tegen de directe zon, maar ook tegen de zonnestralen die door het zand gereflecteerd worden.
Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang. Er is in theorie een quotum voor het aantal bezoekers, maar tot nu toe is dit quotum - volgens NWR - nog nooit gehaald. Toerisme naar Namibië neemt echter wel toe, zeker in de maanden juli en augustus. De weg naar Sossusvlei is geasfalteerd waardoor auto's de lange rit door de duinen zonder al teveel zandproblemen kunnen doorstaan. Houdt u zich alstublieft ook aan dit pad.
Vanaf de 4 WD parkeerplaats ziet u veel mensen een duinrand beklimmen. Er zijn geen beperkingen aan wandelen in de Sossusvlei; u kunt rustig de stilte opzoeken. Zorgt u er alstublieft wel voor dat u zich kunt oriënteren. De ene duin kan zomaar sprekend op de andere lijken. Verder moet u vooral NOOIT zonder water en hoed de duinen inlopen.

Op weg van Sesriem naar Sossusvlei kunt u een aantal tussenstops maken. Zo is Duin 7 de hoogste duin in het gebied. Duin 7 is de 7e duin na de ingang. De volgende attractie is bij Duin 45, op 45 kilometer van de ingang. Bovenop de 88 meter hoge zandduin heeft u een mooi uitzicht over de strekkende duinenrijen richting de Oceaan. U zult overigens zien dat de duinenrijen zich aan de zijkanten van de weg uitstrekken. Soms zijn ze wat verder weg, dan weer naderen ze de weg. De kleuren van de duinen wisselen constant door de stand van de zon. Aangekomen op de parkeerplaats op 60 km van Sesriem kunt u met een 2WD niet verder, maar kunt u met de 4WD shuttleservice naar de parkeerplaats van Sossusvlei gebracht worden.

Sesriem - Sossusvlei: 60 km asfalt en 5 km zand (4WD)

Op de zogenaamde 4x4 parkeerplaats in het park, aan het einde van de asfaltweg, kunt u uw 2WD auto parkeren en met een locale 4x4 transfer van NWR naar de Sossusvlei rijden. Sinds maart 2011 worden deze transfers door voertuigen van NWR verzorgd. Omdat u niet kunt reserveren, kan er wel wachttijd ontstaan.
Reserveren is wel mogelijk als u de gehele rit vanaf uw lodge met NWR wilt maken. Vraag de lodge waar u verblijft een reservering te maken.

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Sossusvlei is zonder twijfel één van de belangrijkste attracties in Namibië. De duinen hebben een ongelofelijk rode kleur. Het nationale park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De meeste toeristen willen de zon zien opkomen over de duinen, maar probeer ook het middaglicht eens dat de duinen zachter kleurt.

Provincies

Namibië!

Interessante links