Landkaart  

Etosha en omgeving

Alles over

Etosha en omgevingZonder een safari in Etosha is een reis door Namibië niet helemaal compleet. Etosha National Park is absoluut een uniek park. De naam Etosha is te vertalen met 'plaats van spiegels' of 'plaats van droog water' of 'de grote witte plaats'. Etosha's verschijning is inderdaad als een eindeloze witte vlakte waar stof dwarrelt en de zon aan de horizon zindert terwijl het wild zich een weg naar het water zoekt. We willen niet in eindeloze superlatieven vervallen, maar we kunnen rustig stellen dat safari in Etosha meer dan speciaal is. U ziet niet zomaar één zebra; u zier er waarschijnlijk honderden bij elkaar. U ziet niet zomaar één wildebeest, maar tientallen bij elkaar. U ziet niet zomaar één springbok, maar honderden bij elkaar. Etosha is van de parken in Zuid-Afrika & Namibië absoluut het beste park voor grote troepen wild.
Het Etosha National Park is met een oppervlakte van 22.000 hectare één van de grootste wildparken van Afrika. De naam wordt ontleend aan een gelijknamige zoutpan van 5000 km2 dat een oost-west lengte heeft van ongeveer 120 kilometer en op de breedste plaatsen 70 kilometer lang is.Het is deze zoutpan (met waterbronnen!) waardoor dieren aangetrokken worden. Hoewel de pan in verbinding staat met rivieren, krijgt het gebied hiervan nauwelijks water. Als er water in de pan staat, wordt dat veroorzaakt door regens. Meestal droogt het water snel op; de evaporatiegraad is enorm hoog.
Etosha heeft drie zogenaamde restcamps, Namutoni, Halali en Okaukuejo. Ze worden beheerd door een nationale parkenorganisatie in Windhoek. Het park is het beste te verkennen met eigen auto. In feite heeft u het meeste succes als u geduld heeft bij de waterholes nabij de restcamps. De restcamps hebben alle ook een eigen drinkwaterplaats met verlichting waar u tot diep in de nacht naar de dieren kunt kijken. Deze drinkwaterplaatsen zijn 24 uur per dag toegankelijk. Vooral in het droge seizoen heeft u gegarandeerd succes op meerdere van de 114 soorten dieren die in het park leven.
Er zijn drie publieke toegangen tot het park: de Von Lindequist Gate in het oosten en, de Andersson Gate in het Zuiden. In het noordoosten van het park, noordelijk van restcamp Namutoni ligt de toegang Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate). Als u via deze toegang het park verlaat, bevindt u zich direct in Ovamboland. Omdat de dichtstbijzijnde stad 2 uur rijden is, moet u hier minimaal 2 uur voor zonsondergang zijn. Er is een ingang in het westen van het park die alleen gebruikt kan worden als u kunt overnachten in het jongste camp Dolomite. Entree tot het park moet overigens ter plaatse worden betaald. Dit staat los van de accommodatie.
De wijde omgeving rondom Etosha is ook grotendeels gericht op safari. Grenzend aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke kant liggen diverse privé wildparken waar eveneens de Big Five - of een selectie ervan - leeft. In deze wildparken, die op deze site als plaatsen staan aangegeven, zijn meestal luxe lodges te vinden vanwaar allerlei georganiseerde safari's plaatsvinden, deels in het eigen wildreservaat, deels op grondgebied van Etosha. Enkele reserves hebben opvangprojecten voor dieren, zoals Kavita nabij Kamanjab. Rondom de toegangswegen naar Etosha zijn lodges te vinden die gericht zijn op bezoekers van Etosha en meestal eenvoudige accommodatie bieden. U kunt deze lodges vinden onder plaatsnamen als Kamanjab, Outjo en de twee toegangshekken de Andersson Gate en de Von Lindequist Gate.

Het westelijke deel van Etosha is beperkt toegankelijk voor het publiek. Sinds 2011 is hier het camp Dolomite verschenen. Reizigers die van deze ingang gebruik willen maken, moeten ook overnachten in Dolomite. Vanaf 2014 wordt verwacht dat de Galton Gate ook voor op doorreis open gaat.
Ook de noordelijke toegang is minder makkelijk bruikbaar dan een blik op de kaart wellicht suggereert. Vanaf deze uitgang naar de dichtstbijzijnde plaats Oshakati is het 2 uur rijden. Naar de Epupa Falls of andere bestemmingen in Kaokoveld moet u op ritten rekenen van minimaal 6 tot 8 uur. Veel gravelwegen die u tegenkomt zijn alleen voor 4WD begaanbaar.
Praktisch gezien zijn vooral de zuidelijke toegang bij Andersson's Gate en de westelijke Von Lindequist Gate bruikbaar voor het publiek. Tussen beide toegangshekken ligt een goed wegennetwerk door het park dat de drinkwaterplaatsen en drie restcamps van het park met elkaar verbindt. Er geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer in het park, maar al safari-rijdend zult u waarschijnlijk maximaal aan 20 tot 30 kilometer per uur komen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat een rit tussen de beide ingangen ruim 160 kilometer bedraagt. Een transfer door het park neemt minimaal 3 uur in beslag.

Andersson's Gate - Von Lindequist Gate: 163 km
Andersson's Gate - Outjo: 99 km
Von Lindequist Gate - Tsumeb: 96 km
Von Lindequist Gate - Windhoek: 525 km
Andersson's Gate - Kamanjab: 245 km
Okaukuejo Rest Camp

Plaats: Etosha National Park - Okaukuejo
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ****
Halali Restcamp

Plaats: Etosha National Park - Halali
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ****
Dolomite Camp

Plaats: Etosha National Park - Dolomite Camp
Soort: Restcamps
Beoordeling: ***
Onkoshi Camp

Plaats: Etosha National Park - Onkoshi
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Namutoni Resort

Plaats: Etosha National Park - Namutoni
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Vreugde Guest Farm

Plaats: Outjo
Soort: Guest Farm
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Rond de zoutpan in Etosha ligt een groot aantal waterdrinkplaatsen waar het wild in grote troepen komt drinken. De beste manier van safari in Etosha is dan ook uw auto stil te zetten bij een drinkwaterplaats en te wachten. Het wild trekt vanzelf aan u voorbij. Wees voorzichtig met malaria, ook in het Etosha. Tussen de maanden november en juni bestaat een verhoogd risico. Tijdens de andere maanden heeft u voldoende aan anti-muggen maatregelen zoals DEET en een muskietennet. BELANGRIJK:Overleg altijd met uw GGD of apotheek wat u het beste kunt doen.

Provincies

Namibië!

Interessante links