Alles over  

Etosha National Park - Halali

Namibië > Noord-Namibië > Etosha en omgeving > Etosha National Park - Halali >De aantrekkingskracht van het Etosha National Park op Namibiërs en Zuid-Afrikanen is sterk. Praat met hen over dit enorme wildreservaat en hoor de superlatieven waarmee zij het park beschrijven. Bij voorkeur brengen zij enkele dagen tot een week door in het enorme park om bij een waterdrinkplaats het wild urenlang te observeren.
Etosha is een uniek park. De naam Etosha is te vertalen met 'plaats van spiegels' of 'plaats van droog water' of 'de grote witte plaats'. Etosha's verschijning is inderdaad als een eindeloze witte vlakte waar stof dwarrelt en de zon aan de horizon zindert. De witte vlakte wordt gevormd door een enorme zoutpan van 110 bij 60 km waarmee het een kwart van de totale oppervlakte van het park bestrijkt. In feite speelt het meeste leven zich rondom de zoutpan af, zeker in het droge seizoen. Als er regen valt in de hoger gelegen rivieren, zal de pan zich met enkele centimeters water vullen. Een enkele keer regent het zoveel dat de pan compleet onder water komt te staan.
Ooit had het meer de afmetingen ter grootte van Nederland. Miljoenen jaren geleden is het water reeds opgedroogd. In de San cultuur bestaat een legende waarin een San-groep, lang geleden, Heiqum-strijders tegenkwam die alle San-mannen en San-kinderen vermoordden. Eén van de overlevende San-vrouwen is huilend met haar dode kind onder een boom gaan zitten. Haar zilte tranen hebben het meer gevuld. Toen het water opdroogde, bleef er alleen wit zout over. In de winter van 2006 heeft de pan meer water gekregen dan in decennia ervoor.
Ook het safari-leven speelt zich voornamelijk rondom de pan af, en dan specifiek aan de zuidelijke en oostelijke kant waar de accommodatie is gevestigd. Het westelijke deel van het park, westelijk van Ozonjuitji M'Bari is niet openbaar toegankelijk. Alleen geregistreerde touroperators mogen hier komen. Desondanks is er voldoende ruimte over om enkele dagen door te brengen in het park. Overigens zijn er 40 kleinere en over het hele park verspreide drinkwaterplaatsen.
U heeft hier kans om al het grote wild te zien: de Big Five met haar leeuw, luipaard, zwarte neushoorn, olifant en buffel, maar ook andere dieren zoals zebra, giraffe en bokken. In totaal zijn er 114 diersoorten. Etosha is vooral beroemd om de grote troepen springbokken: de gracieuze antilope met hun enorme springvermogen. Met een beetje geluk ziet u olifanten hun eigen watergaten graven: met hun slagtanden graven ze een gat in het zand totdat ze bij het water uitkomen. Grote slagtanden zijn dan ook amper te zien binnen het park.
Praktische tips
Etosha is sinds 1907 een nationaal park, gesticht door gouverneur Frederick von Lindequist die overigens een veel groter stuk als nationaal park aanwees. In de loop van de jaren erna heeft het park zijn huidige omvang gekregen en is in 1967 officieel Etosha National Park gedoopt. Omdat Etosha een nationaal park is, heeft het een goed wegennetwerk. Weliswaar van gravel, maar in normale omstandigheden voor een gewone 2WD begaanbaar. Uitzondering hierop vormen de periodes waarin het bijzonder hevig regent. In dat geval raden wij aan locaal te informeren naar de omstandigheden.
Het park wordt beheerd door NWR, Namibia Wildlife Reservation. Indien u in het park wilt verblijven, moet u vooraf een reservering maken. Zeker in de maanden juli, augustus, september, oktober en december zult u geen enkele slaapplaats in het park kunnen vinden.
Verblijf is in zogenaamde restcamps waarvan Etosha er drie heeft: Okaukuejo, Halali en Namutoni. In 2008 is een vierde restcamp geopend dat gerund wordt als een bushlodge. U kunt deze camps het beste vergelijken met een bungalowvakantiepark. Er is een receptie en een honderdtal bungalows. Elk camp heeft een benzinepomp, een winkeltje (geopend van 07.30 -09.30, 11.30 - 14.00 en 17.00 - 20.00), een openbare telefoon en een restaurant. Openingstijden: ontbijt van 07.00 - 09.00 uur, lunch van 12.00 - 14.00 uur en diner van 18.00 - 21.00 uur (buffet). Een half voor sluitingstijd worden echter geen nieuwe gasten meer toegelaten. Bent u te laat, dan kunt u in de cafetaria terecht voor snacks en drankjes van 08.30 - 12.00 en 13.30 - 18.00 uur. Avondeten is hier niet verkrijgbaar.
De bungalows in Etosha zijn in 2007 gerenoveerd en zijn nu luxe ingericht. Ze beschikken natuurlijk over een eigen badkamer en airco. Eén van de aantrekkelijke kanten van een verblijf in een restcamp wordt gevormd door de waterdrinkplaats nabij uw bungalow. Deze drinkplaats - en dat is uniek - wordt 's avonds verlicht. Met een beetje geluk kunt u het wild voorbij zien wandelen op weg naar het water.
Het park is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Als u niet in het park verblijft, moet u bij zonsondergang het park verlaten hebben. U kunt het park binnen bij drie toegangspoorten (gates); Andersson Gate in het zuiden aan de C38, Von Lindequist Gate in het oosten aan de C38 die naar de B1 leidt) en Nehale Lya Mpingana Gate in het noordoosten die ook een verbinding geeft met de B1. Tussen de twee grootste gates Von Lindequist en Andersson loopt een redelijk grote weg. Daarnaast zijn er talloze kleinere wegen waar u leuke safari's kunt rijden. De maximumsnelheid door het park is 60 kilometer per uur. Bezoekers betalen de entree bij de receptie van Namutoni of Okaukuejo. Zorgt u ervoor de entree betaald te hebben voordat u het park uitrijdt. Het restcamp Halali ligt aan de zuidrand van de zoutpan in het Etosha National Park, midden in het park, op 70 kilometer afstand van Okaukuejo en 75 kilometer vanaf Namutoni. Vlakbij het kamp ligt een heuvel waar het mogelijk is de wandeltocht 'Tsumasa' te maken (zonder begeleiding). Halali is het kleinste camp. Lees meer details onder accommodatie bij Halali Restcamp.

Geschiedenis
De geschiedenis van Etosha is nauw verweven met de migratiepatronen van het wild. In tijden dat er nog geen hekken waren, trok het wild van drinkwaterplaats naar drinkwaterplaats, afhankelijk van de gevallen regen. In hun kielzog kwamen groepjes Bushman mee die weer leefden van de jacht en planten. Ook met de komst van de veehoudende Owambostammen veranderde dit patroon niet. De grote verandering is in 1851 ingezet toen de eerste Europese ontdekkingsreizigers Charles Andersson en Francis Galton Etosha ontdekten. Op 29 mei 1851 stonden zij op de plaats waar nu het restcamp Namuntoni is gebouwd en zagen de grote troepen zebra's, gnoes en springbokken. Het was het begin van een nieuwe samenleving waarin blanke ontdekkingsreizigers grond kochten van de locale bevolking dat ze vervolgens lieten omheinen. Er werden wegen aangelegd om handelsroutes tot stand te brengen en met al deze ontwikkelingen kwamen in de loop der jaren blanke boerenfamilies naar het noorden van Namibië om er een nieuw bestaan op te bouwen. De Dorsland Trekkers is zo'n groep die in eind jaren '70 van de 19e eeuw vanuit het toenmalige Transvaal in Zuid-Afrika (huidige Gauteng en Mpumalanga) naar Angola wilden trekken. Getroffen door malaria en andere ziekten bleven ze steken nabij Namutoni waar ze grond aankochten. Door aanhoudende ruzies met de locale Bushman zijn de Trekkers enkele jaren later weer weggetrokken waarna de Duitsers het beheer overnamen in 1896.
In 1907 riep gouverneur F. von Lindequist 80.000 km2 vanaf Namutoni tot nabij de kust uit tot een nationaal park. In 1958 werden de grenzen teruggedrongen tot 55.000 km2. Een zelfde actie vond in 1970 plaats toen Etosha gereduceerd werd tot 22.270 km2. Deze laatste operatie had vooral een politieke achtergrond. Namibië behoorde inmiddels tot Zuid-Afrika en ook hier moesten de Apartheidswetten doorgevoerd worden. Het gebied rondom het huidige Etosha was nodig om tot de stichting van thuislanden te komen.

Binnen het Etosha Park loopt tussen Andersson's Gate en Von Lindequist Gate een lange weg met diverse 'loops' die u kunt gebruiken om bij waterplaatsen uit te komen en circulerende ritten te maken vanaf de hoofdweg. We adviseren u om het boekje 'guidebook to the Waterholes and Animals' aan te schaffen in Namutoni of Okaukuejo waar duidelijke kaartjes en beschrijvingen in staan van de mogelijke routes.

Waarschijnlijk onnodig om te zeggen, maar het is absoluut verboden om uw auto uit te gaan, behalve op de toegewezen picknickplaatsen. Verder is er nog een gouden regel: Dieren hebben altijd voorrang.

  • Andersson's Gate - Okaukuejo: 16 km
  • Okaukuejo - Halali: 57 km
  • Halali - Namutoni: 78 km
  • Namutoni - Von Lindequist Gate: 12 km
  • Namutoni - Nehale Lya Mpingana Gate: 45 km

Okaukuejo ligt vlakbij de Andersson Gate in het zuiden van het park en vormt het oudste restcamp van Etosha.
Halali Restcamp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ****

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Etosha is een 'must' tijdens uw reis in Namibië. De waterdrinkplaatsen aan de rand van de enorme zoutpan trekt talrijke dieren aan. Etosha is zonder twijfel een fantastisch wildpark voor grote troepen zebra's, gnoes en gemsbokken.

Provincies

Namibië!