Alles over  

Tsumeb

Namibië > Noord-Namibië > Triangle > Tsumeb >De mijnstad Tsumeb is de grootste van de drie steden uit de Triangle. De naam is afkomstig van het woord 'Tsomsoub' met de betekenis 'een gat graven in losse grond' en het woord 'Otjitsume' dat 'plaats van de kikkers' betekent. Deze laatste fraaie benaming refereert aan de groene, grijze en roodbruine stukjes lood en koper die in rotsen zijn gevonden. De Herero zagen deze als stukjes uitwerpselen van kikkers. Het stadswapen heeft zowel een kikker als mijngereedschap in zich.
De stad is in het verleden een belangrijk strijdtoneel geweest. De aanwezigheid van metalen is daar natuurlijk de reden van. De strijd is verhevigd nadat de Duitsers beslag op het land wilden leggen.
Mijnbouw
Vanaf 1892 is de mijnbouw op grote schaal serieus begonnen met de komst van de South West Africa Company, een bedrijf uit Londen. De Otavi Minen und Eisenbahn Gesellschaft (OMEG) volgde in 1900. Op dat moment werd het koper nog per os en wagen naar Swakopmund vertransporteerd, maar in 1906 werd hiervoor de trein gebruikt.
Ook nu nog is de mijnbouw een belangrijke vorm van inkomsten. Rond de stad wordt zowel koper, als lood, zink, zilver en goud gewonnen. Bij elkaar levert de mijnbouw een significante bijdrage aan het Bruto Nationaal Product op. Problemen heeft de mijnbouw echter ook gekend. In 1998 is de bekendste mijn TCL (Tsumeb Corporation) failliet gegaan. Het faillissement was een nasleep van een 45-daagse staking in augustus 1996 waarbij de arbeiders ondermeer een loonsverhoging van 13,5 % wensten. Tijdens de staking bleek er nog veel meer onvrede te heersen. Het grote verschil in betaling tussen blank en zwart was een hoofpijnpunt. Hoewel de arbeiders, door tussenkomst van de regering, 10% loonsverhoging hebben gekregen, vond de staking plaats op een moment dat de koperprijs wereldwijd een dieptepunt had bereikt. In 1998 moest uitstel van betaling gevraagd worden, in 1999 is de mijn gesloten met een verlies aan 2000 banen.
In het Tsumeb Museum kunt u de mijngeschiedenis beter bekijken. Er is een tentoonstelling over mineralen, traditionele kledij, foto's en oude wapens. Het museum is open van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 12.00 en vanaf 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur. Telefoon: 067 - 220 447.
Overige gebouwen
De stad heeft wel meer mooie (koloniale) gebouwen. Het meest markant is waarschijnlijk de St. Barbara Katholieke Kerk in het centrum, de aan de mijnwerkers gewijde kerk. U vindt het godshuis op de hoek van de Main & Third Street. Vergist u zich niet met het gebouw uit First Street dat op een kerk lijkt: dit is gebouwd als het hoofdkantoor van OMEG (Otavi Mijn) en wordt nu gebruikt als gymnasium. Het gymnasium is een Christelijke Afrikaanstalige school met een streng toelatingsbeleid.
Van commercie naar traditie
Tsumeb wordt wel eens de rode lijn stad genoemd. Ten zuiden van de stad liggen de commerciële grote farms, ten noorden is het land bezit van de stamgemeenschap - een compleet andere manier van landbezit. In deze traditionele stamgebieden wordt grond gegund door het stamhoofd en wordt het nooit eigen bezit. Een andere manier waarop u kunt kennismaken met traditionele culturen is door een kijkje te nemen in het Tsumeb Cultural Village. Het commercieel opgezette dorp laat u zien hoe acht verschillende stammen uit Namibië leven, compleet met traditionele kleding, dansen en gerechten. Telefoon: 067 - 220 787. U vindt het dorp naast het Punyu Tourist Park tussen het centrum van de stad en de rondweg. In de stad zelf kunt u locale kunst kopen in het Tsumeb Arts & Crafts Centre (TACC), Mainstreet 18. telefoon: 067 - 220 257. Geopend maandag tot vrijdag van 08.30 tot 13.00 en 14.30 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 08.30 tot 13.00.
De omgeving met meteoriet
Tussen Etosha en Tsumeb liggen de meren Otjikoto en Guinas. Beide meren zijn peilloos diep, al weet men tegenwoordig wel dat er een bodem aanwezig is. In het meer zijn veel wapens en munitie terug gevonden die door de Duitsers in het meer zijn gegooid om te voorkomen dat de Zuid-Afrikanen het in handen konden krijgen. Tussen Tsumeb & Otavi (3 kilometer buiten Tsumeb) ligt het Khorab Memorial: een gedenkteken dat herinnert aan de overgave van de Duitse troepen aan Zuid-Afrika op 9 july 1915.
Tussen Tsumeb en Grootfontein ligt de Hoba Meteoriet, 's werelds zwaarste metallurgische meteoriet merendeels bestaande uit ijzer (80%) en nikkel. Het gevaarte weegt circa 50 ton! In 1955 is de meteoriet tot nationaal monument verklaard. Het is dagelijks geopend. Op de parkeerplaats is een kleine kiosk met souvenirs en frisdrank.
Tussen de Hoba Meteroriet & Grootfontein op de D 2859 kunt u een kijkje nemen op de struisvogelfarm Straussenfarm. Telefoon: 067 - 883 130. Er worden goede lunches geserveerd en verder kunt u er natuurlijk terecht voor een rondleiding en struisvogelproducten. De Drageon's Breath Cave & Lake is een ondergronds meer op de farm Hariseb. Het is niet open voor bezoekers, al kan dat in de toekomst wel gaan gebeuren. Het water van het meer is kristalhelder, drinkbaar en is 60 meter diep.

Tsumeb - Von Lindequist Gate: 100 km
Tsumeb - Grootfontein: 56 km
Tsumeb - Windhoek - 429 km

  • Politie: 067 - 10 111
  • Ambulance: 067 - 22 4300
  • Brandweer: 067 - 22 1004

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Namibië!