Landkaart  

Noord-Oost Namibië

Namibië > Noord-Oost Namibië >

Flash map.
Streken in "Noord-Oost Namibië": Bushmanland - Caprivi - Kavango

Alles over

Noord-Oost NamibiëKavango & Caprivi
De Kavango & Caprivi streek staat in groot contrast met de rest van Namibië. De regenval tussen november en maart ligt normaliter twee keer hoger (circa 500 - 600 mm) dan in het droge zuiden. Ook politiek vormt de strip een vreemde uitstulping van Namibië. Ingeklemd tussen Angola, Zambia en Botswana is de 550 lange strip op veel plaatsen niet breder dan 30 kilometer en vormt het een buffer tussen Botswana en Angola. De strip is de uitkomst van onderhandelingen in Berlijn tussen de Duitse en Engelse koloniale machten in 1890. De Duitsers wilden vanuit Namibië toegang hebben tot de Zambezi Rivier om niet verstoken te raken van transportmogelijkheden naar midden-Afrika. In ruil voor een eiland in de Noordzee gaven de Engelsen kanselier Leo van Caprivi zijn zin. De Caprivi-strip was geboren.
Tijdens de Apartheidsjaren - de jaren dat Zuid-Afrika over Namibië heerste - vormde de strip de ideale grens tegen aanvallen vanuit Angola. Duizenden Zuid-Afrikaanse soldaten werden hier gelegerd om Zuid-Afrika te beschermen tegen het oprukkende communistische (en zwarte) gevaar uit Angola. Voor veel mannen van 40 - 50 jaar vormt de Caprivi-strip een pijnlijke plek die hen herinnert aan een strijd die ze niet wilden voeren, in een land waar ze niet wilden zijn. De locale bevolking heeft evenmin goede herinneringen aan die tijd. Zij werden door de Zuid-Afrikanen geronseld om te infiltreren, spoor te zoeken en andere karweitjes op te knappen. U kunt rustig vragen stellen over deze periode, bijvoorbeeld aan uw ranger. Sommige zullen uit eigen beweging over die periode vertellen.

De levensader Kavango
De levensader van de regio wordt gevormd door de Kavango Rivier (in Botswana wordt de rivier Okavango Rivier genoemd), die de grens vormt tussen Namibië en Angola. De Kavango ontspringt in de hooglanden van Angola en is de enige rivier in Afrika die niet uitmondt in de oceaan, maar in het bekken van de Kalahari stroomt. Halverwege de Caprivi steekt de rivier de strip over om bij de Pupa Falls Botswana in te storten waarna de rivier de grote Okavango Delta vult. Hier vormen talloze kanalen en meren de ideale omstandigheden voor vogels, nijlpaarden, krokodillen en zeer veel wild. Vanaf de Okavango stroomt het water het Kalahari bekken in en gaat - als het nog niet is opgedroogd - ondergronds.
De Kavango Rivier is voor de locale Caprivi-bevolking van groot belang. Tweederde van de bevolking in de streek (circa 115 000 mensen) leeft langs de rivier. Er wordt gevist voor de dagelijkse menukaart, in het weekend wordt de kleding er gewassen en op zondag vinden hier doopdiensten plaats.

Andere rivieren
Verderop in de Caprivi, meer oostelijk, stromen meer rivieren. Halverwege loopt de Kwando Rivier van Angola door de Caprivi naar de (kleine) Linyandi Delta in Botswana. De Kwando stroomt er samen met andere waterwegen en vormt de Linyandi die later overgaat in de Chobe Rivier. Nog meer oostwaarts, bij Katima Mulilo, stroomt de Zambezi de Capriv binnen vanuit Angola. Later, bij het Botswaanse dorp Kasane, komen de Chobe en Zambezi bij elkaar om daar de machtige Zambezi te vormen die de Victoria Watervallen voedt. Overigens ontmoeten op het stroompunt van beide rivieren ook nog eens vier landen elkaar: Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. Per ferry of boot kunt u van het ene land naar het andere oversteken. Overigens zult u best in de war raken van al deze rivieren. Het loont de moeite om een landkaart te bekijken waarop de rivieren staan, mocht u er op eentje de hand kunnen leggen omdat dit type kaarten helpt te oriënteren. Het is niet makkelijk om geografische orde te scheppen in het ratjetoe aan waterwegen.
Door al het water is de Caprivi een typische delta, een polder eigenlijk. Als u de kans krijgt boven de strip te vliegen, kunt u dit heel duidelijk zien. De delta wordt regelmatig overstroomd door water gedurende de regentijd tussen november en maart. De overstromingen worden geaccepteerd, het land is dunbevolkt en de mensen die er wonen, hebben hun toevlucht gezocht in hogere gedeeltes van het land. Dijken zoals in Nederland (dat ook een delta is) zult u hier niet vinden, al kunt u zich op andere momenten best in Nederland wanen. Op sommige plaatsen dringt de vergelijking met de Biesbos zich echt wel aan. Gelukkig wordt u meestal snel uit de droom geholpen: het geknor van een nijlpaard houdt u bij de Afrikaanse les!

Wildlife
Met al dit water hoeft u voor het grote wild niet per definitie de Okavango in, al moet wel worden gezegd dat de Okanvango iets speciaals is. Het gebied van 22.000 km2 is absoluut uniek. Totale wildernis, ongerepte natuur, waar vind je dat nog? Maar u moet flink in de buidel tasten om hier een aantal nachten door te brengen, ook al omdat de lodges niet of nauwelijks per voertuig bereikbaar zijn. Alle vervoer vindt plaats per vliegtuig.
In de stroomgebieden van de rivieren binnen de Caprivi is gelukkig ook veel te beleven. Dat geldt in lichte mate voor de Kavango Rivier en in grote mate voor de riviergebieden van de Kwando in de zuidelijke delen van de Caprivistreek waar parken liggen als Mahango, Bwabwata en Mudumu.
Hoewel deze nationale parken niet omheind zijn, is het een geluk dat de gebieden tot nationaal park zijn uitgeroepen. Het is verboden om iets zonder toestemming te kappen of op een andere manier in de natuur in te grijpen. U zult - al rijdende door de strip - zien dat er inderdaad een verschil is tussen de natuur in de nationale parken en er buiten. Buiten de parken is de natuur grotendeels benut voor bewoning: de bomen en andere begroeiing zijn er weg of slechts dun bezaaid. In de parken is een weelderige begroeiing, vaak met oude bomen.
Verder is ook gebleken dat - vooral tijdens de oorlog in de Apartheidsjaren - de jacht én stroperij in de Caprivi ernstige vormen hebben aangenomen met de daarbij behorende bedreigingen voor de wildstand. Het verhaal wil dat de Zuid-Afrikaanse president Vorster de Caprivi zag als zijn persoonlijk jachtgebied en het wild met helicopters 'te lijf' ging. Ook stropers waren actief: het leverde verdiensten op die via andere manieren nauwelijks waren te verkrijgen. De nationale parken zorgen daarom ook in dit opzicht voor een hersteld evenwicht. Het is nauwelijks te geloven, maar toch lijkt het erop dat de dieren een collectief geheugen hebben voor dit verschijnsel. De wildstand aan de Botswaanse kant is - zeker in de regentijd - groter dan aan de Namibische kant, al komt daar langzamerhand verandering in. Zeker in de droge periode (april - oktober) is de wildstand goed tot zeer goed.

Migratiepatronen
Afgezien van de menselijke factor heeft de wildstand in Caprivi natuurlijk gezien vooral te maken met de migratiepatronen van dieren. Het wild trekt met het water mee. De troepen kunnen zich vrij bewegen van Angola via de Caprivi naar de Okavango. In het regenseizoen, als dieren niet afhankelijk zijn van het kanalenstelsel van de grote rivieren in de Caprivi, trekken ze zich vaak terug in gebieden die in andere maanden te droog zijn. Dit betekent dat het regenseizoen van november tot maart een minder goede periode voor de Caprivi is, terwijl de Okavango relatief meer wild blijft behouden. Okanvango is namelijk niet alleen afhankelijk van migrerend wild vanuit Angola, maar krijgt ook troepen vanuit de zuidelijke Kalahari en behoudt verder troepen die niet of zo min mogelijk migreren. De beste tijd voor wild in de Caprivi is daarom vanaf april tot en met oktober. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niet iets te zien is gedurende de overige maanden. Er is altijd wel wild, veel nijlpaarden en ongelofelijk veel vogels.

Bewoning
Het leven in de Caprivi speelt zich af tussen de stadjes Rundu in het Westen - het begin van de Kavango & Caprivistrip en Katima Mulilo in het oosten. Beide plaatsen zijn typische plaatsen voor Afrika: uitgegroeide dorpjes die in elk geval enkele voorzieningen bieden aan banken, ziekenhuizen e.d. Katima Mulilo heeft een vliegveld, maar Air Namibia is de enige maatschappij die hier naartoe vliegt. De internationale ticketsystemen kennen de plaats niet! De afstand tussen Rundu en Katima Mulilo is 520 kilometer. De weg tussen beide plaatsen is sinds een aantal jaren geasfalteerd - de B8 - waardoor de Caprivi veel makkelijker bereikbaar is geworden. Wel moet u altijd opletten of er niet opeens wild de weg oversteekt - de vrij migrerende dieren hebben hier altijd voorrang!


  • Ziekenhuis en ambulance:067 - 405 731
  • Politie: 067 - 10 111

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Higlights in Noord-Oost Namibië Caprivi De Noord Oost Provincie is gedurende het hele jaar een malariagebied. Ook komt bilharzia voor. Het is niet aan te raden te zwemmen of pootjebaden in rivieren of meertjes. De Caprivi heeft geen winter- of zomertijd. De tijd is hier altijd UTC +2.

Provincies

Namibië!

Interessante links