Landkaart  

Caprivi

Namibië > Noord-Oost Namibië > Caprivi >

Flash map.
Plaatsen in "Caprivi": Bwabwata National Park - Chobe Plains (Ngoma) - Impalila Island - Katima Mulilo - Kwando River - Mahango Game Park - Mamili National Park - Mudumu National Park - Nyangana - Popa Falls

Alles over

CapriviDe Caprivi is de meest noordoostelijke regio van Namibië. Ingeklemd tussen Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe heeft deze streek een heel ander uiterlijk dan het grootste deel van Namibië. Hier vindt u geen droge woestenij, maar een (vaak groen) deltagebied dat met water wordt gevoed vanuit Angola via de Kavango Rivier op weg naar de Okavango Delta in Botswana. De regenval tussen november en maart ligt normaliter twee keer hoger (circa 500 - 600 mm) dan in het droge zuiden.
In het oosten eindigt de Caprivi in de samensmeltende rivieren Chobe en Zambezi op het vierlandenpunt van Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië. De mooiste safari's vinden in dit deel van de Caprivi plaats op de Chobe Rivier waar - vooral in het droge seizoen - talloze dieren naar het water komen om te drinken. De Zambezi stroomt vanaf dit punt naar de Victoria Falls.

Bewoning
Het leven in de Caprivi speelt zich af tussen de stadjes Rundu in het Westen - het begin van de Kavango & Caprivistrip en Katima Mulilo in het oosten. Beide plaatsen zijn typische plaatsen voor Afrika: uitgegroeide dorpjes die in elk geval enkele voorzieningen bieden aan banken, ziekenhuizen e.d. Katima Mulilo heeft een vliegveld, maar Air Namibia is de enige maatschappij die hier naartoe vliegt. De internationale ticketsystemen kennen de plaats niet! De afstand tussen Rundu en Katima Mulilo is 520 kilometer. De weg tussen beide plaatsen is sinds een aantal jaren geasfalteerd - de B8 - waardoor de Caprivi veel makkelijker bereikbaar is geworden. Wel moet u altijd opletten of er niet opeens wild de weg oversteekt - de vrij migrerende dieren hebben hier altijd voorrang

Politieke onderhandelingen
De strip is de uitkomst van onderhandelingen in Berlijn tussen de Duitse en Engelse koloniale machten in 1890. De Duitsers wilden vanuit Namibië toegang hebben tot de Zambezi Rivier om niet verstoken te raken van transportmogelijkheden naar midden-Afrika. In ruil voor een eiland in de Noordzee gaven de Engelsen kanselier Leo van Caprivi zijn zin. De Caprivi-strip was geboren.
Tijdens de Apartheidsjaren - de jaren dat Zuid-Afrika over Namibië heerste - vormde de strip de ideale grens tegen aanvallen vanuit Angola. Duizenden Zuid-Afrikaanse soldaten werden hier gelegerd om Zuid-Afrika te beschermen tegen het oprukkende communistische (en zwarte) gevaar uit Angola. Voor veel Zuid Afrikaanse mannen geboren in de jaren '60 en '70 vormt de Caprivi-strip een pijnlijke plek die hen herinnert aan een strijd die ze niet wilden voeren, in een land waar ze niet wilden zijn. De locale bevolking heeft evenmin goede herinneringen aan die tijd. Zij werden door de Zuid-Afrikanen geronseld om te infiltreren, spoor te zoeken en andere karweitjes op te knappen. U kunt rustig vragen stellen over deze periode, bijvoorbeeld aan uw ranger. Sommigen zullen uit eigen beweging over die periode vertellen.

De levensader Kavango
De levensader van de regio wordt gevormd door de Kavango Rivier (in Botswana wordt de rivier Okavango Rivier genoemd), die de grens vormt tussen Namibië en Angola. De Kavango ontspringt in de hooglanden van Angola en is de enige rivier in Afrika die niet uitmondt in de oceaan, maar in het bekken van de Kalahari. Halverwege de Caprivi steekt de rivier de strip over om bij de Popa Falls Botswana in te storten waarna de rivier de grote Okavango Delta vult. In deze Delta vormen talloze kanalen en meren de ideale omstandigheden voor vogels, nijlpaarden, krokodillen en zeer veel wild. Vanaf de Okavango stroomt het water het Kalahari bekken in en gaat - als het nog niet is opgedroogd - ondergronds.
De Kavango Rivier is voor de locale Caprivi-bevolking van groot belang. Tweederde van de bevolking in de streek (circa 115 000 mensen) leeft langs de rivier. Er wordt gevist voor de dagelijkse menukaart, in het weekend wordt de kleding er gewassen en op zondag vinden hier doopdiensten plaats.

Andere rivieren
Verderop in de Caprivi, oostelijk van de Popa Falls, stroomt de Kwando Rivier van Angola door de Caprivi naar de (kleinere) Linyanti Delta in Botswana. De Kwando rivier vormt een natuurlijke grens tussen het zuidelijke deel van de Caprivi en Botswana. In de Linyanti Delta krijgt de rivier de naam Linyanti. De rivier stroomt vervolgens uit in het Liambezimeer, nog steeds op de grens van Caprivi en Botswana. Vanaf dit meer stroomt de rivier verder als Chobe die tenslotte uitmondt in de machtige Zambezi Rivier die de Victoria Watervallen voedt.
Op het punt waar beide rivieren samenstromen - nabij Kasane & Kazangula - komen ook nog eens vier landen elkaar: Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. Per ferry of boot kunt u van het ene land naar het andere oversteken. Overigens zult u best in de war raken van al deze rivieren. Het loont de moeite om een landkaart te bekijken waarop de rivieren staan. Het is niet makkelijk om geografische orde te scheppen in de ratjetoe aan waterwegen.
Door al het water is de Caprivi een typische delta, een polder eigenlijk. Als u de kans krijgt boven de strip te vliegen, kunt u dit heel duidelijk zien. De delta wordt gedurende de regentijd tussen november en maart regelmatig overstroomd door water. De overstromingen worden geaccepteerd, het land is dunbevolkt en de mensen die er wonen, hebben hun toevlucht gezocht in hogere gedeeltes van het land. Dijken zoals in Nederland (dat ook een delta is) zult u hier niet vinden, al kunt u zich op andere momenten best in Nederland wanen. Op sommige plaatsen dringt de vergelijking met de Biesbos zich echt wel op. Gelukkig wordt u meestal snel uit de droom geholpen: het geknor van een nijlpaard houdt u bij de Afrikaanse les!

Wildlife
Met al dit water biedt het een goede omgeving voor het wildleven. U zult tijdens safari's in nationale parken als Mudumu (Kwando Rivier) en Mahangu (Popa Falls) allerlei grazers treffen als zebra, gnoe, kudu en andere antilopesoorten. Ook olifanten, nijlpaarden en krokodillen komen veel voor. Op leeuw en luipaard heeft u zeker kans, maar worden minder vaak gezien dan aan de Botswaanse kant van deze rivieren. Tijdens de oorlogsjaren werd in de Caprivi veel gestroopt. De wildstand is zich gelukkig langzaam aan het herstellen, wat vooral te zien is in de nationale parken Mahangu en Mudumu. Hoewel deze nationale parken niet omheind zijn, is het een geluk dat de gebieden tot nationaal park zijn uitgeroepen. Het is verboden om iets zonder toestemming te kappen of op een andere manier in de natuur in te grijpen. U zult - al rijdende door de strip - zien dat er inderdaad een verschil is tussen de natuur in de nationale parken en er buiten. Buiten de parken is de natuur grotendeels benut voor bewoning: de bomen en andere begroeiing zijn er weg of slechts dun bezaaid. In de parken is een weelderige begroeiing, vaak met oude bomen.
De Nationale Parken geven daarnaast enige bescherming tegen het stropen. Vooral tijdens de oorlog in de Apartheidsjaren heeft de jacht én stroperij in de Caprivi ernstige vormen aangenomen met de daarbij behorende bedreigingen voor de wildstand. Het verhaal wil dat de Zuid-Afrikaanse president Vorster de Caprivi zag als zijn persoonlijk jachtgebied en het wild met helicopters 'te lijf' ging. Ook stropers waren actief: het leverde verdiensten op die via andere manieren nauwelijks waren te verkrijgen. De nationale parken zorgen daarom ook in dit opzicht voor een hersteld evenwicht. Het is nauwelijks te geloven, maar toch lijkt het erop dat de dieren een collectief geheugen hebben voor dit verschijnsel. De wildstand aan de Botswaanse kant is - zeker in de regentijd - groter dan aan de Namibische kant, al komt daar langzamerhand verandering in. In de droge periode (april tot oktober) is de wildstand redelijk op peil.

Migratiepatronen
Afgezien van de menselijke factor heeft de wildstand in Caprivi natuurlijk gezien vooral te maken met de migratiepatronen van dieren. Het wild trekt met het water mee. De troepen kunnen zich vrij bewegen van Angola via de Caprivi naar de Okavango. In het regenseizoen, als dieren niet afhankelijk zijn van het kanalenstelsel van de grote rivieren in de Caprivi, trekken ze zich vaak terug in gebieden die in andere maanden te droog zijn. Dit betekent dat het regenseizoen van november tot maart een minder goede periode voor de Caprivi is, terwijl de Okavango relatief meer wild blijft behouden. De Okavango is namelijk niet alleen afhankelijk van migrerend wild vanuit Angola, maar krijgt ook troepen vanuit de zuidelijke Makgadigadi Pans, het oostelijke Chobe en Linyanti. Verder behoudt het troepen die niet of zo min mogelijk migreren. De beste tijd voor wild in de Caprivi ligt vanaf april tot en met oktober. Ook tijdens de regenmaanden zult u nog altijd veel wild treffen, evenals ongelofelijk veel vogels.

Naar Botswana
U kunt natuurlijk best een uitstapje naar Botswana maken. Bij Popa Falls kunt u zonder problemen de grens over naar Shakawe (zorg er wel voor dat er een vergunning op uw huurauto is). Er loopt een goede asfaltweg vanaf Shakawe naar Maun. Hoewel u zich hier aan de oevers van de Okavango Rivier bevindt, betekent dit niet dat u in de Okavango Delta bent. De eigenlijke Delta ligt namelijk iets meer oostwaarts en is met een auto niet te bereiken. Voordat u bij de eigenlijke Delta uitkomt, zult u eerst een groot hek tegenkomen - de zogenaamde Buffalo Fence - die ervoor zorgt dat wild en vee niet met elkaar vermengen. Dit betekent dat de dorpen en lodges aan de Okavango Rivier binnen het veeteeltgebied liggen. U zult hier daarom geen groot wild tegenkomen, afgezien van doorgebroken olilfanten misschien. Krokodillen en nijlpaarden kunt u wel tegenkomen: die leven in grote aantallen in de rivier.

Okavango Delta
De Okavango Delta is zonder twijfel iets speciaals. Het gebied van 22.000 km2 is absoluut uniek. Totale wildernis, ongerepte natuur - waar vind je dat nog? Maar u moet flink in de buidel tasten om hier een aantal nachten door te brengen. De Botswaanse overheid heeft gekozen voor duurzaam toerisme en dat vertaalt zich in dure pachtsommen voor de locale lodges. Daarbij moet alle materiaal en elke gast worden ingevlogen. Indien u dit wilt, raden wij u aan om deze safari goed te plannen. In principe beginnen alle arrangementen in Maun of Kasane (beide in Botswana). In Shakawe is wel een vliegveld, maar in de praktijk blijkt een vlucht vanaf Shakawe duurder uit te vallen omdat dit niet op de vluchtroutes ligt.

Van Rundu naar de Kwando-delta
Tussen Rundu en de Kwando-delta met de nationale parken Mudumu, Mamili en de Susuwe Triangel komt u niet zo heel veel tegen. De belangrijkste attractie vormen de Popa Falls en het Mahango National Park. De afslag naar de Popa Falls krijgt u ongeveer 190 kilometer buiten Rundu bij het plaatsje Divundu. De Okavango Rivier buigt hier zuidwaarts richting Botswana via een aantal watervallen bij Popa. Verwacht geen spectaculaire waterverplaatsing zoals bij de Victoria Falls. De Popa Falls moet u meer zien als zogenaamde 'rapids' - stroomversnellingen. Vanaf hier begint de rivier zich te vertakken tot het beroemde kanalenstelsel dat de Okanvango Delta vormt.
De Popa Falls liggen ten zuiden van de Divundu Bridge. Om hier te komen neemt u op de B8 de afslag naar Mahanga Game Park en Botswana (34 kilometer). Deze weg staat aangegeven. Na 3,5 kilometer krijgt u het nationale park aan uw linkerhand. Overigens vindt u op dit stukje aan de B8 ook een benzinestation. Vanaf hier tot Kongola is er geen andere pomp.

Het landschap rond de Popa Falls bestaat uit welig groen met diverse eilandjes waar u op en tussen kunt wandelen. Verwacht geen groot wild, maar let eerder op het vogelleven en waterleguanen. Langs de rivier zijn verschillende lodges en kampeerplaatsen. De kampeerplaatsen worden overwegend gerund als een gemeenschapsproject waarbij de locale bevolking gezamenlijk verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. De kampeerplaatsen zijn simpel en daardoor vooral geschikt voor selfdrives met een 4WD en uitrusting. Desalniettemin helpen deze projecten de locale Kxoe Bushman aan een enigszins normaal inkomen nadat ze jarenlang door het Zuid-Afrikaanse leger als spoorzoekers zijn gebruikt en vervolgens afgedankt.
Meer informatie kunt u vinden op www.nacobta.com.na. Boekingen zijn te maken bij IRDNC in Katima Mulilo op 066 - 252 518.
Popa Falls Restcamp

Plaats: Popa Falls
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Caprivi vormt een uitstekende verbinding tussen de woestijnen van Namibië en de waterrijke groene delta van Botswana. Ook zonder 4WD-auto kunt u gemakkelijk naar Chobe rijden en onderweg safari's maken in het Mahango National Park.

Provincies

Namibië!

Interessante links