Landkaart  

Damaraland-Zuid

Namibië > Noord-West Namibië > Damaraland-Zuid >

Flash map.
Plaatsen in "Damaraland-Zuid": Brandberg - Khorixas - Petrified Forest - Spitzkoppe - Twijfelfontein - Uis - Vingerklip

Alles over

Damaraland-ZuidHet zuidelijk deel van Damaraland (spreek Damara uit met de klemtoon op de eerste lettergreep: Damaraland) is een fascinerend gebied met rotsformaties, droge beddingen en blauwe luchten. Het landschap wordt getypeerd door veel rotsen en acaciabomen. In feite bevindt u zich in een woestijn hooglandgebied dat zich uitstrekt noordelijk vanaf de B2 over 600 kilometer tot Etosha en het westelijk van Etosha gelegen Sesfontein. Diverse bergtoppen domineren het landschap zoals de Spitzkoppe in het zuiden, nabij de B2 (1784 meter) en de Brandberg bij Uis (2.573 meter). Het rotsachtige landschap zorgt voor nog veel meer natuurlijk schoon. De belangrijkste attractie van de regio vormt - zonder twijfel - Twijfelfontein. De naam staat voor een vallei waarin op rotsen talloze rotstekeningen graveringen zijn gevonden. De bron in de vallei stond even vaak droog als vol water -voor bewoners was het altijd twijfelachtig of water aanwezig zou zijn.
Maar eigenlijk zult u merken dat het grootste deel van de tocht door deze streek een mooie natuurrit is, zeker vanaf Uis waar het landschap overgaat in rode rotsen en acaciabomen. Tussen de rotsen treft u hier en daar kralen aan waar de locale bevolking leeft. In sommige kralen woont de Damara bevolking , in andere juist Herero. De Damara is van oorsprong een Khoi Khoi-stam, waarschijnlijk afkomstig uit West Afrika. Hun taal is aan de Khoi-taal verwant, maar de huidskleur van de Damara is donkerder dan van de Nama of andere kleurlinggroepen. De Herero - afkomstig uit Zuid-Angola is een homogene zwarte stam. Desalniettemin zijn de vrouwen van de twee groepen duidelijk van elkaar te onderscheiden. Herero-vrouwen kleden zich namelijk in kleurrijke, opvallende (en warme) Victoriaanse jurken met grote hoeden.
Woestijnolifant In Damaraland, zowel noord als zuid, heeft u kans de woestijnolifant te zien rondtrekken. De woenstijnolifant is natuurlijk een gewone olifant, maar wel aangepast aan hele speciale leefomstandigheden. Olifanten houden van bomen met groen blad en (veel) water. Ze drinken gemiddeld 100 tot 200 liter per dag. Normaal zorgen ze er daarom voor niet te ver van water verwijderd te zijn. In Damaraland is echter geen of nauwelijks water en is er geen of nauwelijks groenblad aan de bomen. De olifanten moeten hun voedsel daarom over lange afstanden bij elkaar zien te schrapen. De dieren leggen makkelijk 70 kilometer per dag af en zijn gewend geraakt aan een veel lagere waterbehoefte. Zij drinken dagelijks 25 tot 50 liter en kunnen zelfs een aantal dagen zonder water. En gek genoeg zijn ze ook extra voorzichtig met de begroeiing. Olifanten staan bekend om hun vermogen een hele boom te vellen als ze trek hebben in een stukje blad in de top van de boom. Kenners zeggen dat de olifanten in Damaraland dit gedrag niet vertonen en extra voorzichtig zijn. Een populaire dagexcursie vormt het opsporen van de woestijnolifant. Vanuit de locale lodges worden hiervoor 4WD safari's geregeld die achter de sporen van de olifanten aan kunnen, dwars door rivierbeddingen (die natuurlijk meestal droog staan) en verlaten land. Met een gewone auto is deze tour niet mogelijk; olifanten houden zich helaas niet aan de officiële wegen.

Twijfelfonteinroute Rondom Twijfelfontein kunt u een hele dag besteden aan het bezoeken van diverse bezienswaardigheden. Beginnend bij Twijfelfontein Rotsformaties kunt u daar eerst een begeleide tour boeken langs de rotsen met tekeningen en ingraveringen. Vervolgens rijdt u terug naar de kruising waar u rechtsaf gaat. U krijgt nu eerst de Orgelpijpen (Organpipes) aan uw linkerhand en een stukje verder de Burnt Mountain aan uw rechterhand. U gaat terug naar de T-splitsing waar u nu rechtdoor gaat tot u bij de T-splitsing met de 2612 komt. Ga hier links en rijdt door tot de T-splitsing met de C39. Ga hier rechts richting Khorixas. Na ongeveer 20 kilometer krijgt u het Petrified Forest aan uw linkerhand. Na een bezoek rijdt u verder richting Khorixas om na ruim 15 kilometer rechtsaf te gaan op de D 2628 die weer op de D 2612 uitkomt. Ga hier rechts en rijdt terug naar tot bij de T-splitsing waar u linksaf naar Twijfelfontein kunt.

Swakopmund - Twijfelfontein: 338 km
Twijfelfontein - Palmwag: 111 km
Khorixas - Kamanjab: 101 km
Twijfelfontein - Etosha: 330 km
Khorixas Lodge

Plaats: Khorixas
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
iGowati Lodge

Plaats: Khorixas
Soort: Country Lodge
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Damaraland-Zuid is een prachtige streek vol rotsformaties. De bekendste plaats is Twijfelfontein, maar u zult ontdekken dat er juist ook rondom Twijfelfontein hele mooie rode rotsen liggen.

Provincies

Namibië!

Interessante links