Alles over  

Twijfelfontein

Namibië > Noord-West Namibië > Damaraland-Zuid > Twijfelfontein >De vallei bij Twijfelfontein is één van Namibië's bekendste toeristische attracties. De vallei dankt haar naam aan een bron die soms wel, soms geen water geeft - bewoners twijfelden telkens weer of er nu wel of geen water zou zijn. Internationale bekendheid dankt de vallei aan de talloze rotstekeningen en graveringen die in, onder en op de rotsen terug te vinden zijn. De tekeningen en gravures komen van de hand van San-mensen en zijn soms duizenden jaren oud. Zeker 2.500 inscripties en enkele duizenden tekeningen telt het totaal aan rotsblokken in de ouderdom van 300 voor Christus tot de 19e eeuw. De meeste graveringen laten dieren zien zoals gemsbokken, leeuwen, olifanten en bokken. Sommige laten sporen zien en geometrische figuren, waarvan gedacht wordt dat deze verwijzen naar drinkwaterplaatsen.
Twijfelfontein is zo uniek omdat dit één van de weinige plaatsen is waar zowel rotstekingen als inscripties in zulke grote hoeveelheden aanwezig zijn. Een goede verklaring voor het grote aantal is er eigenlijk niet. Rotstekeningen werden meestal door de sjamaan gemaakt die veranwoordleijk was voor de verbinding tussen hemel en aarde. Om die reden zijn er vaak elanden te zien. Dit dier belichaamde voor de Bushman, Nama en Damara het hemelse. De tekeningen van Twijfelfontein kunnen door sjamanen zijn gemaakt, maar evengoed kunnen de rotsen als oefenterrein hebben gefungeerd voor ondermeer kinderen, of misschien als een cultureel centrum waar mensen voor hun plezier schilderden en etsten.
Het is niet mogelijk om de rotstekeningen op eigen gelegenheid te bekijken, maar u wordt ingedeeld om op onder leiding van een gids een route langs de tekeningen te lopen. Er worden twee toeren van 45 minuten georganiseerd waarvan er één vooral langs de tekeningen gaat; de Lionwalk focust meer op de inscripties.
In de vallei zijn eveneens de zogenaamde Organ Pipes te vinden: een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen - zoals orgelpijpen - van doloriet in de meest fascinerende formaties. Iets verder ligt de Burnt Mountain (Verbrande berg - niet te verwarren met Brandberg, een bergketen bij Uis). In feite moet u Burnt Mountain niet op het midden van de dag bekijken: de berg ziet er dan verbrand uit. Interessanter is het om te zien hoe de berg in brand staat. Daarvoor moet u in de vroege ochtenduren of late namiddag komen. Twijfelfontein is in 2007 op de lijst van werelderfgoederen geplaatst en is daarmee het eerste geregistreerde werelderfgoed van Namibië. U kunt een leuke dagtour maken via de Organpipes, Burnt Mountain en Petrified Forest, zie hieronder bij Routes.

Woestijnolifanten
Rijdend van Uis richting Khorixas steekt u halverwege de Ugab-rivier over, die waarschijnlijk droog staat. De volgende rivier de Huab stroomt door de Aba-Huab vallei waar Twijfelfontein ligt. Ondermeer in dit gebied wordt de woestijnolifant regelmatig gezien. De olifanten zijn schuw en kunnen zich tot 70 kilometer per dag verplaatsen; als u hen dus ziet, kunt u zich gelukkig prijzen.

Orgelpijpen en Verbrande Berg
Terugrijdend vanaf Twijfelfontein naar de D2612 krijgt u eerst aan de linkerhand de (doodlopende) toegang tot Twijfelfontein Country Lodge. Er is een restaurant waar u kunt koffiedrinken of lunchen. De lodge beschikt ook over een benzinepomp. Rijdt u verder, dan kunt u bij de T-splitsing rechts af naar de Orgelpijpen en de Verbrande Berg (D 3254). De Verbrande Berg (circa 3 kilometer voorbij de Orgelpijpen) moet u eigenlijk bij zonsondergang of zonsopgang zien. Op die ogenblikken kunt u zien hoe de berg verlicht wordt door talloze kleuren - alsof ze in brand staat. Overdag ziet u er eerlijk gezegd niet veel van: in het felle daglicht ziet de Verbrande Berg er eerder uit als een treurig einde aan een mooi verhaal. Een beetje paars, wat zwart en bruin - geen kleuren die opvrolijken.
Terugrijdend krijgt u de Orgelpijpen aan uw rechterhand. Het moois is te zien in de kloof. Nadat u uw auto heeft geparkeerd, moet u daarom afdalen in de kloof. Inderdaad is het alsof u in een kerk terecht komt waar een groots orgel staat. De geërodeerde rotswanden hebben de vorm van orgelpijpen aangenomen waarvan er zowel korte als lange zijn.

Versteend woud
Een derde natuurwonder om te bekijken is het versteende wou dat aan de C39 ligt, 42 kilometer ten westen van Khorixax. Komend van Twijfelfontein rijdt u naar de D 2612 en gaat u linksaf tot u bij de C39 bent. Hier gaat u rechts. Na ongeveer 16 kilometer krijgt u het versteende woud aan uw linkerhand. Op een bed van zandsteen liggen hier talloze versteende bomen. Waarschijnlijk gaat het hier om boomstammen die door de rivier zijn meegevoerd om te stranden op een zandbank.
Er is een parkeerplaats, een klein kantoor waar u entree betaalt en een uitgelegde wandelroute. Gidsen kunnen u in een uurtje langs de wandelpaden meenemen en het verhaal van het woud vertellen. Het woud is overigens in 1950 tot een nationaal monument verklaard.

Twijfelfontein - Etosha National Park - Okaukuejo: 350
Twijfelfontein - Swakopmund: 338
Twijfelfontein - Andersson Gate (Etosha NP): 330
Twijfelfontein - Etosha National Park - Halali: 403
Twijfelfontein - Etosha National Park - Namutoni: 481
Twijfelfontein - Palmwag: 111
Twijfelfontein - Khorixas: 82
Twijfelfontein - Opuwo: 415
Twijfelfontein - Omaruru: 200

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Tip 1 Op diverse plaatsen langs de wegen zult u bordjes tegenkomen met ‘Engravings’ of ‘rockpaintings’. Als u het er op waagt te gaan kijken, zult u een locale gids tegenkomen die hoopt dat hij tegen een vergoeding u enkele tekeningen mag laten zien. De tekeningen en graveringen zijn ongelofelijk talrijk in Damaraland. Er is geen controle op de kwaliteit van deze gidsen. Het handigste is om in uw lodge even na te vragen of er betrouwbare gidsen tussen zitten mocht u graag eens van de weg af gaan Tip 2 U kunt Twijfelfontein bezoeken vanaf 08.00 uur - 16.00 uur. Er is een grote parkeerplaats en een kantoortje waar u de entree betaalt en aan een gids wordt toegewezen. U moet een beetje klimmen; iets steviger schoeisel dan slippers is aan te raden. N$ 10 per persoon entree, N$ voor parkeren van de auto en N$ 20 voor de gids. Tip 3 Als u vanaf Twijfelfontein westwaarts wilt over de C39 komt u uit aan de Skeleton Coast. Toegang tot deze kust aan restricties onderhevig. Zie hiervoor het tekst bij Skeleton Coast. Landinwaarts en noordelijker komt u in een gebied dat zo mogelijk nog dunner bevolkt is. Er is een aantal privé-lodges, gespecialiseerd in een verblijf waarin comfort en natuur- of wildernis safari’s gecombineerd worden. Het zijn lodges waar u niet even naar binnen kunt lopen voor een overnachting; u moet vooraf boeken. Namen van enkele lodges zijn: Etendeka en Huab Lodge, Palmwag. Omdat het zo dun bevolkt is, wordt het houden van voorraden nog belangrijker: zorg voor voldoende drinkwater, neem een extra jerrycan benzine mee en iets te eten voor onderweg.

Provincies

Namibië!