Landkaart  

Fish River Canyon Regio

Namibië > Zuid-Namibië > Fish River Canyon Regio >

Flash map.
Plaatsen in "Fish River Canyon Regio": Ai-Ais - Aussenkehr - Canyon Nature Park - Canyon Rim - Fish River Main Viewpoint - Gondwana Cañon Park - Noordoewer - Rosh Pinah - Seeheim

Alles over

Fish River Canyon RegioDe Fish River Canyon in het diepe zuiden van Namibië is met een lengte van 161 kilometer, een breedte van 27 kilometer en diepte van 500 kilometer, de tweede grootste Canyon in Afrika. De grootste Canyon van Afrika ligt in Ethiopië. Deze Blauwe Nijl-Canyon is de tweede grootste van de wereld na de Grand Canyon in Arizona. Lange tijd is gedacht dat de Fish River Canyon de tweede grootste ter wereld was, maar nauwkeurige berekeningen hebben uitgewezen dat de Ethiopische Canyon toch iets groter is.
De Fish River Canyon bestaat voor het grootste deel uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River, een lange rivier van 650 kilometer. Na de Canyon mondt deze rivier uit in de Oranje Rivier. Halverwege de Canyon, 80 kilometer noordwaarts van het zuidelijke Ai-Ais, kronkelt de rivier bij Hell's Bend in een aantal scherpe bochten door de kloof. Hier ligt een aantal uitkijkpunten die bereikbaar zijn voor publiek, zoals Main Viewpoint en Hiker's Viewpoint. Beide uitkijkpunten zijn bereikbaar via Hobas Campsite (zie routes). Bij Main Viewpoint is rondom het uitkijkpunt een picknickplaats gemaakt met, toiletten, tafels en enkele braaiplaatsen. Vanaf de picknickplaats kijkt u in westelijke richting naar de Canyon. Vooral in de ochtenden is het zicht helder. Het is overigens niet toegestaan om in de canyon af te dalen. Dit is alleen toegestaan aan deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail. De wandeltocht duurt 5 dagen, is alleen geopend tussen 1 mei en 15 september en moet vooraf besproken worden bij NWR.
In het zuiden eindigt de canyon bij Ais Ais, waar tevens warme bronnen zijn. Ais Ais beschikt over een bungalowpark met restaurant en andere faciliteiten. Het restcamp is eigendom van NWR, Namibian Wildlife Resort. U kunt vanaf Ais Ais wandeltochten maken (gemarkeerd). Deze wandeltochten leveren niet hetzelfde uitzicht op zoals bij de uitkijkpunten van Hobas Campsite.
Aan de oostkant van de Fish River Canyon ligt sinds 1996 het Gondwana Canon Park. Jarenlang werd dit droge land (regenval is minder dan 100 mm per jaar!) gebruikt voor het houden van schapen. Met het oprichten van het Gondwana Canon Park is een begin gemaakt met het teruggeven van circa 100 000 hectare grond aan de natuur. De oorspronkelijke flora en fauna keert langzamerhand terug. Kudu, gemsbokken, springbokken en struisvogels vormen nu een gezonde populatie die zich vrijelijk kan bewegen en waarvoor watervoorzieningen zijn getroffen.

Accommodatie
U kunt de Fish River Canyon tijdens een dagtrip bezoeken, zeker als het u gaat om de uitkijkpunten bij Hobas. Vanuit Grünau en Seeheim is Hobas gemakkelijk bereikbaar. Indien u meer tijd voor de Canyon wilt uittrekken en enkele activiteiten wilt ondernemen, is een overnachting mogelijk in het restcamp Ai-Ais, Hobas Camping (eigen tent meenemen) of de privé lodges in de omgeving zoals de Gondwana-lodges en guesthouses in Grünau.

Transfrontier Park
In 2003 hebben de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en de Namibische president Sam Nujoma het oprichtingcontract voor het Transfrontier Ai-Ais/Richtersveld Transfrontier Conservation Park ondertekend. Het contract houdt in dat voor het gebied tussen Richtersveld en Ai-Ais gestreefd wordt naar een minimalisatie van menselijke inbreng door het wegnemen van hekken en andere obstakels waardoor flora en fauna meer kans krijgt. Dieren kunnen ondermeer hun aloude migratieroutes opnieuw gebruiken. Het Transfrontier park is 6.045 km2 groot en wordt gesponsord door Peace Parks Foundation (www.peaceparks.org).

Geologie
De ontstaansgeschiedenis van de Fish River Canyon begint volgens geologen ongeveer 1800 miljoen jaar terug. In die periode hebben zich lava, leisteen en zandsteen op de flanken van de canyon vastgezet waarna door hitte het gesteente tot graniet is verhard terwijl afkoeling voor scheuringen zorgde met het ontstaan van rotsen tot gevolg. Bewegingen van aardlagen hebben gezorgd voor een verdere verdieping van de canyon, evenals voor ontstaan van de rivier. De Fish River is nog altijd de langste en zeer belangrijke rivier voor Namibië; het vult bijvooorbeeld Hardap Dam, het belangrijkste stuwmeer van Namibië.

Bewoning
Omdat de Fish River het grootste deel van het jaar over water beschikt, oefende de Canyon een grote aantrekkingskracht uit op zowel dieren als mensen. Opgravingen laten zien dat Bushman (zowel Khoi als San) zo'n 50.000 jaar geleden al in de streek rondtrokken. Er bestaat binnen de Bushman-cultuur een legende waarin het ontstaan van een canyon wordt verklaard vanuit de jacht op een boosaardige slang die zich het vege lijf redde door te verdwijnen in een diep gat, dat nu de canyon is.

Uitkijkpunten over de Canyon
De Fish River Canyon beschikt slechts over enkele uitkijkpunten die alle halverwege de kloof liggen bij Hobas Restcamp - 80 kilomter noordwaarts van Ai-Ais. Rijdt hiervoor vanaf Ai-Ais over de C10 en C37 noordwaarts (richting Seeheim & Hobas Campsite). Bij Hobas Campsite gaat u linksaf. Het eerste uitkijkpunt ligt 10 kilometer verder. U dient bij Hobas (of eventueel al bij Ai-Ais) entree te betalen. De prijzen liggen op circa 100 N$ per volwassene, voor kinderen tot 16 is toegang gratis en 30 N$ per personenauto.
Het eerste uitkijkpunt dat u tegenkomt is Main Viewpoint met picknicktafels, barbecues en toiletten. Te voet kunt u vanaf hier in 3 kilometer Hiker's Viewpoint bereiken. Dit uitkijkpunt vormt het startpunt van de 5-daagse Fish River Canyon Wandeltocht. Deze tocht moet vooraf geboekt worden bij NWR en is alleen open tussen 1 mei en 15 september.
Vanaf Hobas Campsite loopt tenslotte nog een pad naar Sulphur Springs Viewpoint, een derde uitkijkpunt. Vanaf de camping volgt u 15 kilometer lang een gravelweg langs de canyon. Onder normale omstandigheden (droog weer) kan dit pad met een gewone auto gereden worden. Vanaf Sulphur Springs loopt het pad nog door, maar dit is alleen per 4 x 4 bereikbaar en dient vooraf bij NWR aangevraagd te worden. Bij Sulphur Springs loopt een steil pad de canyon in; toegang is echter verboden. Alleen wandelaars op de Fish River Canyon wandeltocht mogen de Canyon betreden.

Fish River Canyon - Noordoewer: 230 kilometer
Fish River Canyon - Keetmanshoop: 140 kilometer
Fish River Canyon - Grünau: 79 kilometer
Ai-Ais Restcamp

Plaats: Ai-Ais
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ***
Hobas Campsite

Plaats: Fish River Main Viewpoint
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Handig om te weten:
  • De uitkijkpunten over de Canyon zijn alleen bereikbaar vanaf Hobas Campsite. Vanaf hier is het nog 10 kilometer naar het dichtstbijzijnde uitkijkpunt
  • Het restcamp Ai-Ais vormt het zuidelijke punt van de canyon. In het noorden is de canyon toegankelijk vanaf Hobas Campsite. Dit betekent dat het meest noordelijke deel niet toegankelijk is
  • Het is niet toegestaan om in de Canyon te wandelen, tenzij u een reservering heeft voor de 5-daagse wandeltocht, te boeken via NWR
  • Vanwege de warmte is de 5-daagse Fish River Canyon Hike alleen open tussen 1 mei en 15 september
  • Diverse activiteiten zoals begeleide wandeltochten en vluchten over de canyon, zijn beschikbaar vanuit de lodges rondom de Canyon, zoals Gondwana Road House of Village en het restcamp Ai-Ais
  • De weg tussen Rosh Pinah en Aus is sinds augustus 2009 geheel geasfalteerd

Provincies

Namibië!

Interessante links