Alles over  

Ai-Ais

Namibië > Zuid-Namibië > Fish River Canyon Regio > Ai-Ais >Ai-Ais is als een oase in de woestijn. Het resort aan de zuidkant van de Fish River Canyon ligt aan de Fish River, maar beschikt bovenal over warmwaterbronnen. De naam Ai-Ais komt van de Nama-bevolking en betekent vuurwater. Diep onder de grond wordt het water opgewarmd en komt via breuken in de rotsformatie naar boven; het water is dan nog steeds 60 graden! Ai-Ais is daarmee de warmste warmwaterbron in Zuidelijk Afrika.
Tijdens de oorlog tussen de Duitsers en de Nama hadden de Duitsers de warmwaterbronnen als opvangbasis ingericht voor gewonde soldaten. Na het vertrek van de Duitsers aan het einde van de Eerste Wereldoorlog is de locatie enkele tientallen jaren verhuurd aan een locaal bedrijf. In 1965 heeft Ai-Ais door de (Zuid-Afrikaanse) overheid de status van wildpark meegekregen. In 1969 is het park uitgebreid met de Fish River Canyon. Het resort is in 1971 geopend en vormt sindsdien een belangrijke attractie voor zowel Namibische als Zuid-Afrikaanse families.
Het resort is nu eigendom van NWR, Namibian Wildlife Resort. Bij entree dient u een dagelijkse conservation fee te betalen die in 2008 voor volwassenen 80 N$ per dag en 20 N$ per auto. Kinderen tot 12 jaar betalen 50%. In het restcamp vindt u diverse type accommodatie (zie accommodatie), een restaurant dat zowel ontbijt, lunch als diner serveert, een benzinestation en winkeltje. De warmwaterbronnen en bijbehorend buitenzwembad zijn ook voor dagjesmensen toegankelijk. Entreeprijzen liggen op N$ 75 per volwassene en 50% per kind. Ai-Ais is overigens het eindpunt van de 5-daagse Fish River Canyon Hike. Ai-Ais maakt samen met Hobas Campsite en de Fish River Canyon deel uit van het 345.000 hectare Fish River Canyon Nature Reserve dat in 2003 is opgegaan in het 6.045 km2 Ai-Ais/Richtersveld Transfrontier Conservation Park.

Uitkijkpunten over de Canyon
De Fish River Canyon beschikt slechts over enkele uitkijkpunten die alle halverwege de kloof liggen bij Hobas Restcamp - 80 kilomter noordwaarts van Ai-Ais. Rijdt hiervoor vanaf Ai-Ais over de C10 en C37 noordwaarts (richting Seeheim & Hobas Campsite). Bij Hobas Campsite gaat u linksaf. Het eerste uitkijkpunt ligt 10 kilometer verder. U dient bij Hobas (of eventueel al bij Ai-Ais) entree te betalen. De prijzen in 2008 liggen op 80 N$ per volwassene, voor kinderen tot 16 is toegang gratis en 20 N$ per personenauto.
Het eerste uitkijkpunt dat u tegenkomt is Main Viewpoint met picknicktafels, barbecues en toiletten. Te voet kunt u vanaf hier in 3 kilometer Hiker's Viewpoint bereiken. Dit uitkijkpunt vormt het startpunt van de 5-daagse Fish River Canyon Wandeltocht. Deze tocht moet vooraf geboekt worden bij NWR en is alleen open tussen 1 mei en 15 september.
Vanaf Hobas Campsite loopt tenslotte nog een pad naar Sulphur Springs Viewpoint, een derde uitkijkpunt. Vanaf de camping volgt u 15 kilometer lang een gravelweg langs de canyon. Onder normale omstandigheden (droog weer) kan dit pad met een gewone auto gereden worden. Vanaf Sulphur Springs loopt het pad nog door, maar dit is alleen per 4 x 4 bereikbaar en dient vooraf bij NWR aangevraagd te worden. Bij Sulphur Springs loopt een steil pad de canyon in; toegang is echter verboden. Alleen wandelaars op de Fish River Canyon wandeltocht mogen de Canyon betreden.

Ai-Ais - Noordoewer: 125 km
Ai-Ais - Fish River Canyon: 75 km
Ai-Ais Restcamp

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ***

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Warmwaterbaden, een restaurant en chalets: aan de zuidkant van de Fish River Canyon is Ai-Ais een oase te midden van de woestijn. Bovendien is er een benzinestation en een klein winkeltje.

Provincies

Namibië!