Landkaart  

Kalahari-Zuid

Namibië > Zuid-Namibië > Kalahari-Zuid >

Flash map.
Plaatsen in "Kalahari-Zuid": Ariamsvlei - Grünau - Karasburg - Keetmanshoop - Koës - Mata Mata - Warmbad

Alles over

Kalahari-ZuidHoewel de Kalahari het gevoel van een woestijn geeft door het rode zand en de weidsheid, wordt de Kalahari toch niet als woestijn geclassificeerd. Daarvoor ontvangt het gebied met een neerslag van meer dan 100 mm per jaar teveel water! Als het regent, zakt het water direct de bodem in, naar ondergrondse waterstromen. Oppervlaktewater is er nauwelijks en er zijn zelfs bewijzen dat het gebied vroeger nog droger was waardoor het toen wel een echte woestijn was. De Kalahari is daarmee eigenlijk een fossiel geworden van haar vroegere biosysteem. Sommige mensen noemen de Kalahari daarom ook wel een fossielwoestijn.
Door de hogere regenval zijn de duinen redelijk begroeid - zeker in vergelijking met de duinen in de Namib/Sossusvlei. Er komt in de Kalahari dan ook relatief veel flora en fauna voor. Dat neemt niet weg dat het droge landschap nog altijd kenmerkend is voor de Kalahari. Er leven daardoor maar weinig mensen en de accommodaties en bezienswaardigheden liggen wijd verspreid. De B1 is de hoofdweg van deze streek en is geasfalteerd, evenals de C20 van Hardap naar Aranos in het noordelijke deel van de Kalahari. De rest van de wegen is gravel maar in een goede toestand.

Kalahari in Namibië, Botswana & Zuid-Afrika
Om de geografie overzichtelijk te houden wordt de Namibische Kalahari vaak verdeeld in twee regio's: het zuidelijke deel en het noordelijke deel. Beide regio's hebben een zelfde type biosysteem. Feitelijk loopt de Kalahari zelfs nog verder door naar het noorden. De regio nabij Tsumkwe in Bushmanland behoort qua vegetatie ook tot de Kalahari.
Daarbij wordt de Kalahari niet beperkt tot Namibië. Grenzend aan Kalahari-Zuid ligt de Zuid-Afrikaanse Kalahari met ondermeer het Kgalagadi Transfrontier National Park (Kalahari Gemsbok Park). Aan de grenzen van Kalahari-Noord en Bushmanland strekt de Kalahari zich ver uit in Botswana met het Botswaanse deel van het Kgalagadi Transfrontier National Park, de Central Kalahari en het Central Kalahari Game Reserve. Duizenden jaren geleden vormde dit totale Kalahari-gebied nog een bijzonder groot meer gevoed met het water vanuit noordelijke rivieren als de Okavango en Kwando. Door allerlei aardverschuivingen is de stroom van de rivieren veranderd waardoor het supermeer is opgedroogd. Geologen zien in de heuvels van de Kalahari talloze aanwijzingen van kleine bekkens water.

Khoi & San
In tijden dat landsgrenzen nog niet belangrijk waren, vormde de Kalahari het woongebied van de Khoi San en Khoi Khoi die er een nomadebestaan hadden opgebouwd. Zij trokken met het water en de dieren mee. Door de eeuwen van voortschrijdende ontwikkelingen heen is het voor de Khoi en San niet makkelijk geweest hun oude gewoontes en manieren vast te houden. In Zuid-Afrika is er in principe geen oorspronkelijk levende San of Khoi meer, al probeert een kleine groep de gewoontes van weleer opnieuw aan te leren om hun bedreigde identiteit opnieuw vorm te geven.
In zowel de Namibische als Botswaanse Kalahari leven nog wel groepjes San en Khoi op hun eigen traditionele manier. Soms gaat het om familiegroepen die aan de rand van een boerderij wonen en daar hun traditionele levenswijze blijven behouden terwijl ze tegelijkertijd ook in het moderne leven staan. Kinderen gaan dan naar school, er wordt gebruik gemaakt van medische verzorging indien nodig en door enkele wordt geld verdiend via een betaalde baan als medewerker op een boerderij of als safari-specialist in een (privé) wildpark. Op andere plaatsen kiezen de San en Khoi voor een compleet nomadisch bestaan en trekken zich terug in de Central Kalahari in Botswana of Bushmanland in Namibië. De overheden in Namibië, maar vooral Botswana, staan ambivalent tegenover deze oudste vorm van nomadenbestaan. Voor de San en Khoi heeft dit door de jaren heen talloze problemen opgeleverd zoals verplichte verplaatsing naar andere regio's met bijbehorende verplichting tot behuizing en scholing. Vaak is dit gepaard gegaan met een verlies van identiteit en alcoholproblemen. Als u kennis wilt maken met Bushman, kunt u het beste een bezoek brengen aan Tsumkwe, al zult u daar zonder twijfel diverse anderen treffen die graag willen zien hoe deze oudste nomadenstam in de moderne 21e eeuw overleeft. Toeristen, televisieploegen, foto-expedities: de Bushman in Tsumkwe hebben het allemaal voorbij zien komen. Op diverse farms in de zowel Kalahari-Zuid als Kalahari-Noord worden excursies georganiseerd waarbij u met Bushman op wandelsafari gaat. Zij delen hun kennis van natuur en omgeving met u. In sommige gevallen gebeurt dit in hun vroegere traditionele kledij (dierenvel), op andere farms is de kledij aangepast aan de moderne tijd, simpelweg omdat deze San nog de tradities en kennis van vroeger hebben, maar zich in hun leven-van-alledag aan de Westerse wereld hebben aangepast.

Vanuit Zuid-Afrika kan het zuidelijke deel van de Namibische Kalahari binnengereden worden via de grensovergangen Ariamsvlei en Noordoewever. Beide grensovergangen (aan B3 en B1) zijn 24 uur per dag open.
In 2007 is ook de grensovergang bij Mata Mata in het Kgalagadi National Transfrontier Park opengegaan. Dit betekent dat het mogelijk is om via het park naar Namibië te reizen. Er is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet u een geldig paspoort hebben, maar bent u ook verplicht om twee nachten accommodatie te boeken in het Kgalagadi Transfrontier Park. Het is niet de bedoeling dat de grensovergang voor doorgaand verkeer wordt gebruikt.
Als u vanuit Namibië een uitstapje wilt maken naar het park, dan is dat mogelijk. U kunt de grensovergang gebruiken die in dat geval als een gewone toegang geldt. Als u dus alleen een dagje blijft, vinden er geen douanehandelingen plaats. De officiële douane bevindt zich bij Twee Rivieren waar uw paspoort zal worden gecontroleerd als u vanuit hier verder Zuid-Afrika in wilt reizen. Ook nu moet u minstens twee nachten in het park blijven. Meer informatie is verkrijgbaar via 054 - 561 2000.

Ariamsvlei - Windhoek: 855 km (asfalt)
Mata Mata grensovergang - Keetmanshoop: 268 km (gravel)
Kalahari Farmstall & Accommodation

Plaats: Mata Mata
Soort: B&B
Beoordeling: ***
Bird's Mansions Hotel

Plaats: Keetmanshoop
Soort: Hotel
Beoordeling: onbekend
Keetmanshoop Museum
Plaats: Keetmanshoop
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 0,00
Prijs kinderen: 0,00
Kokerboomwoud & Tuin der Goden
Plaats: Keetmanshoop
Soort: Casino & Amusement
Prijs volwassenen: 20,00
Prijs kinderen: Onbekend
Mesosaurus Fossil Camps
Plaats: Keetmanshoop
Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: 60,00
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

  • De Kalahari is eigenlijk geen woestijn. Met een regenval van iets meer dan 100 mm per jaar is de streek net niet droog genoeg!
  • Er zijn vooral veel farms in deze regio; enkele daarvan hebben zich toegelegd op safari waarbij het accent niet zozeer op het grote wild ligt, maar vooral op een interactie met de natuur bijvoorbeeld door wandelsafari's te organiseren met locale Bushman.
  • De grensovergang met Mata Mata in het Kgalagadi National Park (Zuid-Afrika) is sinds oktober 2007 geopend. U mag deze gebruiken voor een dagtocht in het Kalahari Gemsbok Park. Als u evenwel via Mata Mata daadwerkelijk Zuid-Afrika binnen wilt gaan en in Zuid-Afrika wilt verblijven, dient u minimaal 2 overnachtingen in het Kalahari Gemsbok Park te boeken. Deze regel is gesteld om te voorkomen dat het park wordt gebruikt door doorgaand verkeer.
  • De Karasregio rondom Keetmanshoop wordt in 2013 veranderd in !Karas. De toevoeging van de klik ! Doet recht aan de bushman in deze regio.

Provincies

Namibië!

Interessante links