Alles over  

Keetmanshoop

Namibië > Zuid-Namibië > Kalahari-Zuid > Keetmanshoop >Keetmanshoop is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Karas en vormt een redelijk belangrijke verkeersader: vanaf hier kunt u zowel naar Windhoek, Luderitz als Zuid-Afrika. In de 18e eeuw had het stadje een andere naam: Modderfontein. De Nama noemde de streek meestal Swartmodder. Beide namen refereren aan de rivier die door Keetmanshoop loopt tijdens goede regens en dan meestal een zwarte kleur heeft door al het modder dat met de regen meekomt.
De bouw van het dorp is begonnen in 1866 toen missionaris Johan Schröder door de Barmen Missie naar Modderfontein werd gestuurd om een kerk te bouwen. Er waren nauwelijks fondsen totdat zakenman Johan Keetman 2000 mark doneerde. Uit dankbaarheid noemde Schröder de plaats Keetmanshoop. De kerk is 1890 door een sterke vloed verwoest en daarna weer opgebouwd. Tegenwoordig is het Keetmanshoop Museum erin gevestigd en is het gebouw een monument. In het museum is een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Zo is er in de tuin een Nama hut gebouwd naast een ossenwagen. Binnen vindt u overigens tevens een aantal kunstvoorwerpen. Natuurlijk is het binnen ook interessant vanwege de overblijfselen van de kerkelijke tijd zoals de kansel. Het museum is geopend van maandag tot vrijdag tussen 07.00 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur. Telefoon: 063 - 223 316. Toegang is gratis, maar een bijdrage wordt op prijs gesteld.
Geschiedenis
Keetmanshoop is aan het begin van de 20e eeuw geleidelijk een redelijk grote plaats geworden. Sinds 1894 had Keetmanshoop een verdedigingsfort. Diverse Duitse soldaten die in de loop van de jaren 1900 - 1910 het leger verlieten, bleven toch in Keetmanshoop gevestigd en probeerden er grond te bemachtigen. In elk geval is Keetmanshoop daardoor wel een plaats geworden met voorzieningen. Indien u uw voorraden moet aanvullen, is Keetmanshoop daarom een goede plaats: u vindt er diverse supermarkten, banken, scholen, kerken en een ziekenhuis.
De boeren in de omgeving hielden en houden zich voornamelijk economisch in leven met de karakul schaap. Het dier heeft als bijnaam het zwarte goud van Namibië gekregen, naar de zwarte vacht van het oorspronkelijk Aziatische schaap. In 1907 zorgde gouverneur van Lindequist ervoor dat de eerste schapen vanuit Duitsland naar Namibië werden geëxporteerd. Het bleek een gouden greep, want het dier bleek goed tegen de droogte en hitte bestand. Bovendien was de kwaliteit van de vacht zo goed dat er binnen de Europese modewereld gretig vraag naar was. De gouden tijden duurde tot de jaren '70 toen onder invloed van dierenorganisaties de slacht van de jonge Karakullammetjes aan de kaak gesteld werd: de dieren werden 24 uur na hun geboorte alweer geslacht. Veel boeren zijn door deze veranderingen failliet gegaan of overgegaan op andere type schapen.

Bezienswaardigheden
Het meest interessant aan Keetmanshoop is in feite De Tuin der Goden. Deze mooie en geheimzinnige naam is gegeven aan een gebied dat vol ligt met bizarre rotsblokken (Giants Playground) en het nabijgelegen bos met kokerbomen (quivertrees). Kokerbomen komen in geheel zuidelijk Namibië voor, maar nergens in de vorm van een bos zoals in Keetmanshoop. De enige andere locatie waar een bos kokerbomen staat, is in Zuid-Afrika, nabij Kenhardt.
De kokerboom is een fotegenieke en speciale boom. De eigenzinnige boom is altijd belangrijk geweest voor de Bushman (bosjesmannen). Zij gebruikten de holle stam als koker voor hun pijlen. De kokerboom groeit eigenlijk altijd tegen of op een stuk rots. Deze rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft deze warmte 's nachts af aan de boom die daardoor onder constante temperaturen kan doorgroeien. De nachten kunnen namelijk verraderlijk koud zijn, met temperaturen tot of onder het vriespunt. De boom kan zeer goed tegen de droge omstandigheden en slaat het water op in haar takken en stam. Het bos is sinds 1955 een nationaal monument.
Zowel de Tuin der Goden als het kokerbos zijn gelegen op privé-land dat behoort tot de farm Gariganus van Coenie en Ingrid Nolte. Het is mogelijk om vanaf hier een bezoek aan zowel het bos als het nabijgelegen Giants Fossil Playground (Tuin der Goden) te brengen. Toegang bedraagt N$ 20 per persoon en 20 N$ voor de auto.

Fossielentour: het verhaal der continenten
Een fossielentour (ook met kokerbomen!) is mogelijk op de farm Spitzkoppe Ost. De Mesosaurus tour wordt uitgevoerd door de eigenaren van de farm Spitzkoppe Ost. Tijdens de fossielentour laat Hendrik Steenkamp u zien hoe hier duidelijke sporen van de ooit ineengeschoven continenten te zien zijn. Natuurlijk vertelt hij ook over de kokerbomen die in talloze soorten en vormen te zien zijn. Sommige van deze bomen zijn 600 jaar oud. Verder vindt u hier een aantal graven van Duitse soldaten - u zult ongetwijfeld ook iets van deze geschiedenis horen. De nadruk ligt echter op de fossielen. Op de farm is het mogelijk een lunch te bestellen - al is het verstandig er even over te bellen.

Een mooie route leidt door de Grote Karasbergen vanaf Keetmanshoop richting Karasburg. De route ligt aan de oostelijke zijde van de B1. U rijdt hiervoor Keetmanshoop uit via de B1 richting Grünau. Na 70 kim gaat u linksaf de C26 op die later via de C11 richting Karasburg gaat.

Fish River Canyon
Vanuit Keetmanshoop kunt u een dagtochtje naar de Fish River Canyon maken. Het mooiste uitzicht vindt u bij Fish River Main Viewpoint.

Routes naar de Namib
Naar de Namib & Sossusvlei gaat de snelste route via Mariental en Maltahöhe. Naar Mariëntal gaat de route via asfalt (B1), daarna rijdt u verder over gravel (C19).
U kunt er ook voor kiezen om via Helmeringhausen en Duwisib te rijden. Opnieuw zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste is om via de B1 noordwaarts naar Tses te rijden (asfalt) en hier de M98 naar Berseba te kiezen. Volg nu de D 554 en D 414 naar Helmeringhausen om vervolgens de C19 naar Duwisib te nemen. Het alternatief is om eerst vanaf Keetmanshoop via de B4 naar Goageb te rijden en vervolgens noordwaart de C 14 te kiezen via Behanie en Helmeringhausen. Beide routes zijn ongeveer even lang (circa 350 km).

Keetmanshoop - Sesriem: 485 km
Keetmanshoop - Aus: 211 km
Keetmanshoop - Mariental: 228 km
Keetmanshoop - Duwisib: 350 km
Keetmanshoop - Fish River Mainview: 150 km
Keetmanshoop - Noordoewer: 285 km
Keetmanshoop - Springbok (Zuid-Afrika): 400 km

Het toeristenbureau Southern Tourist Forum is gevestigd in Fifth Street. Telefoon: 063 - 223 316. Email: munkhoop@iafrica.com. Het bureau is gevestigd tegenover het postkantoor en van maandag tot vrijdag geopend van 07.30 - 12.30 en van 13.30 - 16.30 uur.

  • Alarmnummer: 10111
  • Ziekenhuis, B1 noordwaarts: 063 - 223 388
  • Politie, 5h Avenue: 063 - 223 359
  • Postkantoor, 5th Avenue: maandag - vrijdag van 08.00 - 16.30, zaterdag tot 12.00 uur
Bird's Mansions Hotel

Soort: Hotel
Beoordeling: onbekend
Keetmanshoop Museum

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 0,00
Prijs kinderen: 0,00
Kokerboomwoud & Tuin der Goden

Soort: Casino & Amusement
Prijs volwassenen: 20,00
Prijs kinderen: Onbekend
Mesosaurus Fossil Camps

Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: 60,00
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Namibië!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Vooral het kokerboomwoud en de Tuin der Goden zijn de moeite waard als u in Keetmanshoop bent. Zuid-Namibië heeft veel kokerbomen, maar nergens geformeerd tot een bos zoals op Farm Gariganus, 14 kilometer ten zuiden van Keetmanshoop.

Provincies

Namibië!